Home Bosna i Hercegovina Izetbegović: Odnosi Hrvata i Bošnjaka su krhki, ali radimo na tome

Izetbegović: Odnosi Hrvata i Bošnjaka su krhki, ali radimo na tome

by Agencije

Hrvatsko-bošnjački odnosi u Bosni i Hercegovini su “krhki” no postoji odlučnost da se oni nastave poboljšavati i učvršćivati u interesu oba naroda i države u cijelosti, ocijenio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu koji je u petak objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

Izetbegović koji je ujedno čelnik vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) potvrdio je kako postoje otvorena pitanja oko kojih između njegove stranke i HDZ BiH nema suglasnosti no dodao je kako su obje strane opredjeljene doći do rješenja suradnjom i kompromisom. “Nije riječ o krizi već o činjenici da su ti odnosi krhki, kompleksni, često i danas opterećeni balastom prošlosti”, kazao je Izetbegović pojašnjavajući pri tom kako je dio problema u činjenici da SDA i HDZ BiH ne dijele uvijek iste prioritete.

Kazao je kako su za SDA isključivi prioritet reforme i investicije a da je spremnost za suradnju s HDZ BiH iskazana nastojanjima da se ta stranka vrati u vlast iz koje je bila isključena u mandatnom razdoblju od 2010. do 2014. godine.

Komentirajući optužbe koje dolaze iz oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) da SDA svojim postupcima zapravo čini ustupke HDZ-u te time podupire oživljavanje ideje Herceg-Bosne, Izetbegović je kazao kako je to odraz gubitničke nervoze u SDP-u. “Herceg-Bosna je stvar prošlosti, stvar povijesti, ključni akteri tog projekta su pred Haaškim tribunalom. SDA ni u jednom trenutku nije legitimirala taj projekt, dapače snažno mu se suprotstavila”, kazao je Izetbegović dodajući kako je želja SDA surađivati s legitimnim predstavnicima bosanskohercegovačkih Hrvata iako pri tom neće pristati na “loša rješenja za bitne stvari”.

Kao primjer naveo je prijepore oko ustroja Mostara ili rješavanje statusa javnog RTV servisa što HDZ BiH uvjetuje uvođenjem kanala na hrvatskom jeziku.

Dio argumentacije za svoje optužbe na račun SDA SDP je našao i u činjenici da je u Mostaru nedavno otvoren reprezentativni ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH iako takva mogućnost nije predviđena niti jednim zakonskim rješenjem. Izetbegović ocjenjuje kako unatoč zakonskoj sivoj zoni u tome nema ničega spornog jer svoj ured u Banja Luci odavno imaju srpski članovi Predsjedništva BiH.

Related Posts