Izetbegović: Hrvatsko – bošnački odnosi će se poboljšati

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u ponedjeljak kako je vrlo zainteresiran da se što prije poprave bošnjačko-hrvatski odnosi u zemlji i nada se da će se to uskoro dogoditi.

“Bez korektnog odnosa bošnjačkih i hrvatskih predstavnika nema napretka u ovoj zemlji”, izjavio je Iztebegović novinarima u Sarajevu. Kriza u bošnjačko-hrvatskim odnosima nastala je odbijanjem čelnika HDZ BiH da se prošlog tjedna sastanu s najvišim bošnjačkim dužnosnicima, nakon što je Izetbegović s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom dogovorio mehanizam koordinacije odnosa između BiH i Europske unije.

Hrvatski dužnosnici su nezadovoljni što je iz dogovora bila isključena hrvatska strana i tvrde da se iz dogovora pokušavaju isključiti županije u Federaciji BiH preko kojih Hrvati ostvaruju svoja ustavna prava.

Izetbegović je potvrdio kako već desetak dana nema nikakvog kontakta s čelnikom HDZ-a i članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. Ipak, nada se da je Čovićev nedolazak na sastanak koji se trebao održati prošlog tjedna “rezultat nesporazuma” i da će to uskoro biti riješeno.

Izetbegović je ustvrdio kako je s Dodikom dogovorio rješenje za mehanizam koordinacije koji podazumijeva sudjelovanje županija u donošenju odluka, pa kritike hrvatske strane nisu utemeljene.

Po njegovim riječima, Čović zapravo traži samo to da se u odluci o mehanizmu koodinacije izrijekom spomenu županije kao sudionici u procesu odlučivanja što će, kako je najavio, i biti učinjeno pa će se time rješiti cijeli problem koji je doveo do političke krize u zemlji. “Vrlo rado ćemo tome izaći u susret i idemo daje”, kazao je Izetbegović.

You may also like