Izetbegović: Hrvati u BIH moraju postati ravnopravni

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je kako se Hrvatima u toj zemlji mora jamčiti puna ravnopravnost koja uključuje pravo izbora hrvatskog člana državnog vrha. Izetbegović je istodobno je ustvrdio kako su Hrvati na različitim razinama vlasti i do sada bili zastupljeni na odgovarajući način te da u tome ne samo da nisu zakinuti, nego su i privilegirani.

“Hrvati su najmalobrojniji narod u BiH i treba ustanoviti mehanizme koji će jamčiti Hrvatima da mogu izabrati vlastite predstavnike. Taj problem je najočitiji u slučaju izbora članova Predsjedništva BiH, ali je daleko obuhvatniji i prisutniji kroz strukturu vlasti u entitetu Republika Srpska. S druge strane, Hrvati su privilegirani kada je u pitanju sudjelovanje u vlasti na razini države, Federacije BiH i nekoliko županija. Nesrazmjerno su prisutni na pozicijama ministara, direktora, drže sve konce u financijama itd. Dakle, priča o položaju Hrvata u BiH ima dvije strane”, kazao je Izetbegović u intervjuu kojega su u utorak objavile banjolučke “Nezavisne novine”.

Izetbegović, koji je ujedno predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), ustvrdio je kako se na tragu uvažavanja ravnopravnih odnosa između Hrvata i Bošnjaka pokušavalo doći do rješenja za ustroj Mostara, čiji je gradski statut odavno stavljen izvan snage kao protutustavan, ustvrdivši kako za to do sada nije bilo spremnosti u HDZ-u BiH. Rješenje koje se razmatralo i bilo gotovo dogovoreno, tvrdi Izetbegović, bilo je jedinstveni Mostar s određenim stupnjem samouprave na nižim razinama vlasti od gradske kako bi se osigurao ravnomjerni razvitak svih dijelova grada i stajališta SDA i HDZ BiH o tome bila su približena, no HDZ BiH od toga je, tvrdi, iznenada odustao i ponudio “jednostrani prijedlog”. “Ne znam zašto su to učinili”, kazao je Izetbegović dodajući kako Bošnjaci pa i Srbi neće pristati na rješenje kojima bi ih se u Mostaru majoriziralo jer su manjina u odnosu na Hrvate.

Komentirajući odnose u vladajućoj koaliciji, koju u Federaciji BiH, uz SDA i HDZ BiH, čini i Savez za bolju budućnost (SBB), čiji je predsjednik Fahrudin Radončić u zatvoru i pod optužnicom zbog ometanja pravosuđa, Izetbegović je ocijenio kako će ona “preživjeti i trajati, no neće imati pravu snagu i zamah” zbog započetog sudskog procesa.

Govoreći o odnosu sa Srbima, odnosno vladajućim strukturama u Republici Srpskoj, kazao je kako bošnjačke političke strukture ne traže ukidanje RS, no od srpske strane očekuju “da istinski pruži ruku pomirenja”. Preduvjet za to je, drži Izetbegović, da na srpskoj strani prihvate kako su” užasni zločini počinjeni nad njihovim susjedima Bošnjacima, da prestanu nijekati presuđeni genocid, da prestanu braniti i slaviti zločince i da na taj način hipoteku zločina skinu s vrata cjelokupnog naroda”. Pozvao je i da se u RS-u zaustave sve češće provokacije i napadi na povratnike i da se Bošnjacima i Hrvatima RS-u osigura ostvarenje zakonskih prava na sigurnost, zapošljavanje, školovanje.

You may also like