Izdašne kineske uvozne kvote pružile potporu cijeni nafte

Izdašne kineske kvote za uvoz nafte u 2018. godini učvrstile su u četvrtak cijene nafte na međunarodnim tržištima iznad razine od 66 dolara u oskudnoj trgovini pred novogodišnje blagdane.
Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,50 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 59,72 dolara.

Na pragu 2018. godine ponuda i potražnja prilično su uravnotežene zbog smanjene proizvodnje Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih proizvođača među kojima je i Rusija, objašnjavaju trgovci.

Potporu cijenama pružile su danas objavljene izdašne kineske kvote za uvoz nafte u 2018. godini, što bi moglo značiti da će najveći uvoznik nafte u svijetu i u idućoj godini uvesti rekordne količine nafte.

Kineska žeđ za naftom stoji također iza 3-postotnog pada kineskih zaliha sirove nafte u studenom, koje su kliznule na najnižu razinu u sedam godina, od 26,15 milijuna tona, pokazali su u četvrtak podaci novinske agencije Xinhua.

Američko je tržište pak podupro službeni podatak o padu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za šest milijuna barela. Ti su se faktori nadovezali na poremećaje u opskrbi iz Libije i iz regije Sjevernog mora zbog problema s naftovodima.

Pritom se naftovodom Forties isporučivalo nekih 450 tisuća barela nafte dnevno a zatvoren je ovog mjeseca nakon otkrivanja pukotine. Kapacitet libijskog naftovoda iznosi pak 100 tisuća barela dnevno a isporuke su obustavljene zbog napada naoružanih skupina.

“S obzirom na daleko snažniji odgovor cijena na poremećaje u opskrbi nakon OPEC-ovog smanjenja proizvodnje, stvoreni su uvjeti za nastavljeni rast cijena na tržištu”, konstatira Stephen Innes iz brokerske kuće Oanda. Opskrba iz tih cjevovoda trebala bi se normalizirati u prvoj polovini siječnja 2018.

Protuteža tim faktorima bila je povećana američka proizvodnja, za više od 16 posto od sredine 2016. godine. Proizvodnja se ubrzanim tempom približava razini od 10 milijuna barela dnevno, koliko trenutno proizvode najveći svjetski proizvođači Saudijska Arabija i Rusija.

Zbog blagdana OPEC ni danas nije objavio cijenu barela referentne košarice svoje nafte.

 

You may also like

0 comments