Izbori za kraj napetosti u Libiji

Suglasili se
Međunarodno priznati libijski premijer i vojni zapovjednik separatističke istočne polovice zemlje sastali su se i suglasili da su potrebni nacionalni izbori, objavio je u četvrtak UN.

Sastanak u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u srijedu bio je prvi potvrđeni susret Fajeza al-Seradža i zapovjednika Halife Haftara od studenog, kada su se sastali u Palermu. Dvojica čelnika suglasili su se da postoji “potreba da se okončaju prijelazne faze u Libiji održavanjem općih izbora”, objavila je na Twitteru UN-ova misija za Libiju (UNSMIL). “Dogovorili su se i u vezi načina za očuvanje stabilnosti u zemlji i ujedinjenja njezinih institucija.”

UN već gotovo dvije godine nastoji organizirati izbore kako bi se prekinuo osmogodišnji sukob u toj zemlji. Seradžov glasnogovornik potvrdio je da se sastanak s Haftarom održao, ali i istaknuo da nije određen datum za održavanje izbora. Haftarov ured nije imao komentara.

Seradž predvodi međunarodno priznatu vladu u Tripoliju, a Haftar je baziran na istoku i povezan s paralelnom vladom. Haftarove snage, Libijska nacionalna vojska, prošli su mjesec pokrenule ofenzivu na jugu Libije i zauzele glavni grad te regije i dva naftna polja.

You may also like