Izbori u studenome presudit će Donaldu Trumpu

Američka politička scena mjesecima je u nestrpljivom odbrojavanju i približavanju izbora u studenom. Ankete ali i očekivanja govore da se sprema takozvani „plavi val” i povratak demokrata na vlast. Zapravo malo tko više uopće sumnja u uspjeh demokrata, pitanje je samo koliko će on biti velik.

U svakom slučaju očekuje se da demokrati preuzmu predstavnički dom Kongresa za koji se bira svih 435 kongresmena. Što će ta pobjeda značiti za američku politiku i za predsjednika Trumpa Radi se o već viđenoj situaciji u Americi. Država je zakočena. Kongres ne bi provodio Trumpovu agendu, a on ne bi potpisivao zakone koje donosi predstavnički dom Kongresa.

Piše Denis Avdagić, vanjskopolitički analitičar

Dvije strane bi se međusobno optuživale za sve, a kongresmeni bi započeli ispitivanja i istrage koje bi se pratile svakodnevno i konstantno nagrizale Trumpov imidž. Postupak opoziva bio bi pokrenut, a tada se stvari sele u Senat ili gornji dom američkog Kongresa.

Što se tiče izbora za Senat, u studenom se bira 35 senatora, od čega 25 pozicija trenutačno drže demokrati. U najboljem slučaju demokrati mogu računati na ukupno 60 mjesta (s kojima mogu zaustavljati filibustering) i vjerojatno je da će i u Senatu zauzeti natpolovičnu većinu. No bez 67 glasova nema opoziva predsjednika. Optužbe prema Trumpu morale bi biti doista teške i sramotne za SAD, a pritisak javnosti prema republikanskim senatorima (prvenstveno iz njihovih država, gdje ih biraju) nepodnošljiv, kako bi se preokret u tom smislu doista dogodio.

U svakom slučaju Trumpova politika će biti uvelike blokirana ali jednako tako ni demokrati neće moći činiti puno. Nikakva značajna legislativa se neće donositi. Trumpov program deregulacije bit će mrtav…

Izbori u studenom najviše će utjecati na budućnost Donalda Trumpa. Naći će se u posve novom političkom okruženju. Upravo zato on je pred dva mjeseca u kojima će u svakom pogledu nastojati ojačati svoj imidž i tako pomoći i republikancima. Za njega dva predstojeća mjeseca predstavljaju veliki test jer sa svakim potezom može antagonizirati demokratske birače i motivirati ih na veći izlazak.

U slučaju političke blokade Amerika će vjerojatno doživjeti pravi politički rat. Sam Trump bi mogao pokušati i surađivati s demokratima ali oni će nakon svega teško moći surađivati s njim. Međusobno će se optuživati, demokrati će forsirati istrage o Trumpu i nadati se kako će on sam u nekom trenutku podnijeti ostavku ako ga već ne mogu smijeniti zbog nedostatka dvotrećinske većine u Senatu.

Trump je SAD obilježio kao malo koji njegov prethodnik. U vrlo kratkom vremenu njegov vokabular i njegova politika kako u zemlji tako i ona vanjska izazivali su podjele u puno većoj mjeri nego kada se govori o njegovim prethodnicima. Sada, kako vrijeme prolazi Trumpu se prostor za djelovanje počinje sužavati i definitivno će se jako ograničiti ako demokrati uspješno „zajašu plavi val” u studenom. Nakon toga Amerika postaje ring u kojem će se raspravljati žestoko, napadati protivnike nesmiljeno, a o sadržaju razgovarati sve manje. Međutim, u svemu tome možda postoji i zamka. Trump desetljećima pliva u show businessu, pa bi mu takva atmosfera mogla i pogodovati. Ona bi i s njega skidala bilo kakvu odgovornost za političko-ekonomsko stanje u zemlji, a neugodna retorika je ionako njemu bliži stil komunikacije.

Do sljedećih predsjedničkih izbora, u studenom 2020. je nešto više od dvije godine, do kojih je moguće puno iznenađenja uključujući i ono o preživljavanju Donalda Trumpa.

You may also like