Izbori u Kazakhstanu: Nema promjena na vlasti, ali mogao bi se iskristalizirati nasljednik

Kazahstanska vladajuća stranka će gotovo sigurno zadržati kontrolu nad donjim domom parlamenta na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju, kojii bi mogli igrati ulogu u odlučivanju o tome tko će naslijediti predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

Stranka Nazarbajeva Nur Otan nema pravu konkurenciju i očekuje se da će iskoristiti rast cijena nafte i lokalne valute – tenge. Teže je predvidjeti sastav novog saziva iz redova Nur Otana budući da se njezinih 127 kandidata natječe za 107 mjesta u Mazhilisu, donjem domu.

Sve će oči biti uperene u predsjednikovu kćer Darigu Nazarbajevu, koja je potpredsjednica vlade i kandidatkinja na stranačkoj listi. Ako ona napusti vladu, mogla bi postati predsjednicom donjeg doma, što bi očvrsnulo njezinu poziciju moguće nasljednice svog 75-godišnjeg oca.

Nazarbajev, koji je na čelu Kazahstana još od 1989., odlučio je u siječnju da će se u ožujku održati izbori. Očito se odlučio na prijevremene izbor za slučaj da se pogorša stanje gospodarstva u zemlji. Međutim, otad je cijena nafte, glavnog izvoznog proizvoda Kazahstana, porasla s manje od 30 dolara po barelu na više od 40 dolara. Tenge, koji je ranije izgubio pola svoje vrijednosti u odnosu na dolar u samo pet mjeseci, dobio je više od 10 posto u istom razdoblju.

Politički analitičari jednoglasno predviđaju da će Nur Otan osvojiti većinu u Mazhilisu.

You may also like

0 comments