Izbori u Irskoj, rast od 7 posto BDP-a ne jamči stabilnost

Nitko u Irskoj ne može sada predvidjeti što bi povlačenje Velike Britanije značilo za njih u gospodarskom, ali i u sigurnosnom smislu

Birališta diljem Irske otvorena su danas kako bi gotovo pet milijuna irskih glasača izabralo 158 članova Daila, donjeg doma irskog parlamenta. Već sada je vrlo izvjesno kako će buduću vladu i dalje predvoditi Enda Kenny, dosadašnji premijer, koji će potvrdu svoje vlade od budućeg saziva Daila tražiti 10. ožujka.

Nove brige za premijera

Sasvim je izvjesno da će Kenny dobiti povjerenje većine u parlamentu. Irska, zemlja koja je do prije nekoliko godina bila simbol potonuća privrede i, uz Grčku, Španjolsku i Portugal, i najveća gubitnica globalne krize i recesije, danas je u sasvim drugačijem položaju. Nekadašnji europski bolesnik sada predstavlja jedno od najbrže rastućih gospodarstava Europske unije, čiji BDP raste 7 posto godišnje. A iako njegova stranka ne može sama sastaviti vladu, već traži koalicijske partnere, zasluga ima i sam Kenny, koji je na čelu irske vlade od 2011. godine. Koliko je irski oporavak uzeo maha, najbolje pokazuje i činjenica kako je upravo Republika Irska jedna od najčešćih i najpoželjnijih destinacija Hrvatima koji odlaze na rad u inozemstvo. Dok je prije tridesetak godina očiti izbor pri traženju posla izvan Hrvatske bila Njemačka, danas je to Zeleni otok. Izazovi pred kojima će se Kennyjeva buduća vlada uskoro naći ne svode se samo na oporavak gospodarstva, već na nešto znatno složenije. Nešto na što, uostalom, sama Irska ni najmanje ne utječe.

Glavni izazovi buduće irske vlade bit će Brexit, odnosno mogući odlazak Velike Britanije iz Europske unije. Odnos Irske i Britanije izuzetno je složen, ne samo zbog gospodarskih već i zbog političkih pitanja. Irska i Britanija jedino međusobno dijele kopnenu granicu. Britanija je Irskoj glavni trgovinski partner koji uvozi 43 posto roba i usluga proizvedenih u Republici Irskoj. Nadalje, Irska i Velika Britanija povezani su energetikom. Oko 90 posto nafte i plina koji ulaze u Irsku potječe upravo s britanskih nalazišta u Sjevernom moru. Mogućim odlaskom Velike Britanije iz Europske unije svi bi se ovi odnosi redefinirali, što znači i potpuni preustroj irskog gospodarstva. – Brexit je glavni strateški rizik za Irsku. Nitko od nas sa sigurnošću ne može reći što nas tamo čeka – ustvrdio je Kenny prije nekog vremena, piše Večernji list.

Drugi aspekt problema koji Irskoj nosi mogući britanski odlazak iz Europske unije tiče se same fizičke sigurnosti. Zeleni otok podijeljen je između samostalne Republike Irske i Sjeverne Irske koja je integralni dio Velike Britanije. Sve do 1990. na području Sjeverne Irske, posebno Belfasta, trajali su prilično žestoki okršaji između snaga sigurnosti i raznih frakcija IRA-e. Jačanjem Europske unije, granice i podjele otoka prividno je nestalo, čime su nestali i jasno vidljivi, javni sukobi. Nesnošljivost između katolika i protestanata na Otoku još uvijek postoji, ali odlaskom Britanije iz EU i ponovnom uspostavom čvrste granice, sukobi bi se, gotovo je sigurno, ponovno intenzivirali.

0 comments