Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Beču, vezano za datum održavanja parlamentarnih izbora, da će se izbori održati u skladu s ustavom i zakonom, nakon što Hrvatski sabor donese odluku o svom raspuštanju, te predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović odredi jedan između dva ili tri moguća vikenda. “Sabor će donijeti odluku o svom raspuštanju i ona će biti u skladu sa zakonom i ustavom”, rekao je Milanović novinarima u Beču gdje je sudjelovao na summitu zapadnog Balkana, održanom u sklopu Berlinskog procesa.

“Predsjednica mora odlučiti nakon što se raspusti Sabor u skladu s ustavom i zakonom da izabere jedan od dva, eventualno tri vikenda ili nedjelje i kaže – tada će biti izbori”, rekao je premijer Milanović, dodavši da se on o datumu izbora stoga ne treba ni s kime dogovarati.

Komentirao i stajalište savjetnika predsjednice Republike za ustavnopravna pitanja, Vladimira Šeksa, o tome da bi izbori bili neustavni ako bi se održali nakon 6. prosicna. “Zanima me što bi prije desetak godina rekao taj gospodin da mu je tada predsjednik (Stipe) Mesić pričao takve stvari. Kada je taj gospodin bio predsjednik Sabora. Zanima me bi li i tada tako tumačio hrvatski Ustav”, rekao je premijer Milanović. Po Šeksovu mišljenju, koje je iznio u medijima, krajnji rok za održavanje parlamentarnih izbora je 6. prosinca. Također je rekao da će predsjednica Grabar-Kitarović štititi Ustav i raspisati izbore uvidi li da prolazi spomenuti posljednji zadani ustavni rok. To nije siječanj ili veljača, kako se često govori. Krajnji je rok 6. prosinca, rekao je Šeks.

Saborski zastupnik HDZ-a Davorin Mlakar izjavio je u četvrtak kako je HDZ-u dobar svaki datum parlamentarnih izbora koji je u skladu s Ustavom i zakonima, a jedini je interes da što prije prestane agonija s Milanovićevom Vladom. “Naš jedini interes je da čim prije prestane ova agonija koja traje s Milanovićevom Vladom. Veselimo se parlamentarnim izborima”, rekao je Mlakar novinarima u Središnjici HDZ-a upitan kako komentira neslužbene izvore iz Vlade da će predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović ponuditi tri datuma za održavanje parlamentarnih izbora – 29. studenoga, te 6. i 13. prosinca.

Upitan imaju li SDP i Vlada zakonske mehanizme ponuditi predsjednici Republike raspisivanje izbora u određene datume, HDZ-ov zastupnik Mlakar je rekao da zakon o tome ništa ne govori, već bi interesantnije bilo čuti što o tom misli parlamentarna većina s obzirom na mogućnost raspuštanja Sabora ili čekanja isteka mandata od četiri godine. Na pitanje treba li predsjednica Republike provoditi konzultacije s nekim vezano uz određivanje datuma parlamentarnih izbora, odgovorio je da to ne mora.

Predsjednica države nije dužna, ali sigurno je dobra parlamentarna praksa da se dogovara. Iako nikada nisam bio predsjednik Republike vjerujem da su se i do sada dogovarali bar sa čelnicima političkih stranaka i vjerujem da će to i sada biti slučaj, kazao je Mlakar. HDZ-ov saborski zastupnik također je naglasio kako je od predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke očekivao da bude aktivnije uključen u priču oko parlamentarnih izbora. Vezano uz današnje priopćenje Ministarstva uprave kako će u roku od osam dana obustaviti izmjene Statuta grada Vukovara ocijeni li ih neustavnim ili nezakonitim, Mlakar je odgovorio kako je to Ministarstvo citiralo ono što piše u zakonu. “Ministarstvo ima pravo obustaviti od primjene odluke ukoliko drži da nisu sukladne Ustavu i zakonu, i pokrenuti postupak pred Vladom koja će se onda pojaviti pred Ustavnim sudom. Kakvu ocjenu su donijeli, ne znam”, kazao je Mlakar.

Ministarstvo uprave RH priopćilo je da je u četvrtak zaprimilo obavijest vukovarskog Vijeća srpske nacionalne manjine, koje smatra da je izmijena Statuta Grada Vukovara vezana za uporabu dvojezičnosti u Vukovaru neusklađena s Ustavom i zakonima. Ministarstvo je najavilo da će, ocijeni li je neustavnom ili nezakonitom, u roku od osam dana obustaviti primjenu Statutarne odluke o dvojezičnosti.

Related Posts