Izbjeglički val donio novih 24 tisuće radnih mjesta u javnom sektoru

Izbjeglički val u Njemačoj potaknuo je otvaranje novih 24.000 radnih mjesta u javnom sektoru, uglavnom u školama, piše njemački dnevnik “Handelsblatt” od četvrtka.

“Radna mjesta povezana s velikim brojem novopridošlih izbjeglica otvorena su uglavnom u školama, ali i u policiji, pravosuđu i javnoj upravi”, piše “Handelsblatt” pozivajući se na informacije ministarstva financija 16 njemačkih saveznih pokrajini.

Istodobno, studija Zaklade Bertelsmann iz Gueterslohea pokazala je kako su građani stranog porijekla sve češće poslodavci. “Broj radnih mjesta u poduzećima kojima su vlasnici stranci povećao se od 2005. do 2014. za 350.000 te sada iznosi 1,3 milijuna”, stoji u studiji pod nazivom “Poduzetnici sa stranim korijenima su motor zapošljavanja u Njemačkoj” predstavljenoj u četvrtak.

Studija istodobno pobija predrasude o strancima kao poduzetnicima isključivo u sektoru gastronomije i maloprodaje. Prema najnovijoj studiji, u tom sektoru strani poduzetnici zapošljavaju tek 28 posto radnika.

Prema studiji Zaklade Bertelsmann, poduzetnici stranih korijena s 2.167 eura bruto mjesečno zarađuju 40 posto više nego građani stranog porijekla koji su zaposleni.

U Njemačkoj živi oko 16 milijuna građana sa stranim korijenima, pri čemu u ovu kategoriju spadaju i stranci s njemačkim državljanstvom. Građana stranog porijekla bez njemačkog državljanstva je oko 7,5 milijuna.