Home Europska unija Izbjeglice krenule prema Njemačkoj i Francuskoj, gradnja kampova započela

Izbjeglice krenule prema Njemačkoj i Francuskoj, gradnja kampova započela

by admin

Vlak iz Budimpešte s oko 400 izbjeglica stigao je u ponedjeljak navečer u Bavarsku nakon što je mađarska policija odbila zadržati izbjeglice koji su kampirali na njihovim kolodvorima, objavila je njemačka policija. Dokumenti oko 190 izbjeglica su pregledani u Rosenheimu i oni su zatim autobusima prebačeni u jednu bivšu vojarnu. Još oko 200 osoba nastavilo je put do Muenchena, objavila je njemačka agencija DPA.

Ondje će se izbjeglicama uglavnom iz Sirije, Afganistana i Eritreje pridružiti putnici vlaka koji je krenuo iz Beča, s izbjeglicama koji su krenuli iz Mađarske. Migranti koji su stigli u Njemačku dio su skupine od oko 2000 osoba koje su čekale u Budimpešti, u kojoj su posljednjih dana podignuti improvizirani izbjeglički logori. Francuski premijer Manuel Valls u ponedjeljak je najavom izgradnje izbjegličkog logora u Calaisu izazvao kritike oporbene desnice i krajnje desnice.

Valls je potvrdio taj plan za početak 2016. tijekom posjeta tom mjestu u pratnji prvog potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa. Bruxelles će odobriti Parizu europsku pomoć od 5 milijuna eura za taj logor koji bi trebao primiti 1500 osoba, rekao je Timmermans.

Udruge za obranu izbjeglica zadovoljne su inicijativom koja je razljutila Marine Le Pen, šeficu eurofobne i protuimigracijske desnice koja je optužila premijera da “žrtvuje Calais dogmama Europske unije”. “Manuel Valls je stao na stranu poplave migracije”, optužila je predsjednica Nacionalne fronte, koja u tome vidi “strašan znak popuštanja ilegalnim imigrantima”. Eurozastupnica Rachida Dati, bivša ministrica pravosuđa bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja je optužila Vallsa da je suučesnik krijumčara ljudima. Calais, od kuda tisuće stranaca pokušavaju stići do Velike Britanije, jedna je od točaka najvećeg migracijskog kretanja u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Oko 20.000 ljudi prema procjenama policije prosvjedovalo je u ponedjeljak u Beču protiv postupanja s izbjeglicama, nekoliko dana nakon pronalaska kamiona sa 71 tijelom na jednoj austrijskoj autocesti. Prosvjednici su se sastali na kolodvoru Westbanhof i hodali ulicom dok je u katedrali Svetoga Stjepana služena misa zadušnica za stradale. “Dosta nam je smrti, patnje i progona”, rekao je bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn na misi kojoj su nazočile ključne osobe austrijske vlade. Mimohod i misa zadušnica su se odvijali nakon što je iz Budimpešte na kolodvor Westbanhof stigao vlak sa stotinama izbjeglica koji su satima bili blokirani na austrijsko-mađarskoj granici.

Related Posts