Izbjeglice i mogle put Dalmacije, Split spreman

Kroz Hrvatsku dnevno još uvijek u prosjeku prođe oko pet tisuća izbjeglica iako se njihov priljev smanjio proteklih dana, rekao je u srijedu ispred prihvatnoga centra u Opatovcu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić dodajući kako je od ukupnog broja 88.532 izbjeglica koliko ih je do jutros u 9 sati prošlo ili prolazi kroz Hrvatsku, 84.000 do sada napustilo Hrvatsku.

“U Hrvatskoj u ovome trenutku, uz priljev koji imamo na Bapskoj, drugih slučajeva boravka izbjeglica u Hrvatskoj nemamo, izuzev jedne obitelji koja se nalazi u Čepinu jer im je dijete u bolnici”, izvijestio je Ostojić te ocijenio kako je sigurnosna situacija u Hrvatskoj u vezi izbjegličke krize stabilna i na visokoj razini. Po njegovim riječima, očito je da se u Grčkoj prestalo krcati trajekte po devet tisuća osoba dnevno što je usporilo priljev izbjeglica i u Hrvatskoj, kao i činjenica da je počela registracija izbjeglica na makedonsko-srbijanskoj granici. Hrvatske je na to, kako je rekao, reagirala otvaranjem graničnih prijelaza istaknuvši kao “smo na svaki drugi pozitivan korak spremni pozitivno odgovoriti”

Dodao je kako je povjerenika EU za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitrisa Avramopulosa pozvao u Hrvatsku te izvijestio kako očekuje njegov posjet 5. i 6. listopada. “Sigurno je dobro da takva osoba, pored informacija koje dobije od mene telefonom, vidi kakva je situacija na samom mjestu događaja”, rekao je Ostojić. Ponovio je kako je rješenje izbjegličke krize da se u Grčkoj ne prazne izbjeglički kampovi, te veća novčana pomoć Turskoj, Jordanu i Libanonu u kojima se nalazi najveći broj izbjeglica. “I time se ova kriza, neću reći rješava, ali se sigurno rješava priljev”, ocijenio je rekavši “kako je Hrvatska spremna podnijeti svoj dio kvote ljudi koji bi bili relocirani”. “Ali, nije pošteno da vi u ovom trenutku radite relokaciju, a onda nakon toga ono što vam preostane da treba biti relocirano u ostale zemlje EU”, zaključio je Ranko Ostojić.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je na sjednici Gradskoga vijeća u srijedu da je taj grad spreman angažirati se u slučaju dolaska migranata na njegovo područje, ali da s tim u vezi ne treba paničariti te istaknuo kako je u kontaktu s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem koji mu je rekao kako je situacija “pod kontrolom”. “Prije mjesec dana sve gradske službe Splita analizirale su mogućnosti eventualnoga dolaska migranata, a snimili smo i situaciju u vojarni Dračevac i prikupili smo sve podatke. U kontaktu sam s ministrom Ostojićem koji je rekao da na splitskome području ne treba smještaj za migrante i da je sve pod kontrolom”, istaknuo je Baldasar.

Gradonačelnik je to istaknuo u odgovoru na pitanje vijećnika Petra Škorića (HDZ) što gradska vlast poduzima u slučaju eventualnog dolaska migranata na splitsko područje. “Hoće li Split ostati turistička destinacija ili će postati migrantska destinacija, zapitao je Škorić i dodao kako u splitskoj Turističkoj zajednici postoje informacije da su neki turisti nedavno otkazali svoje aranžmane na splitskome području zbog poteškoća s migrantskom krizom.

Baldasar je uzvratio kako je riječ o ‘minornoj pojavi’ otkazivanja turističkih aranžmana za što nisu poznati razlozi. Po njegovim riječima, u vezi migranata ne treba paničariti te da je Split spreman reagirati u slučaju potrebe, a u idućih desetak dana organizirat će se skup pripadnika civilne zaštite u Splitu. Gradonačelnik je najavio kako će grad čekati da mu institucije države koje koordiniraju situaciju vezanu za migrante daju upute što treba napraviti u određenim situacijama. Škorić mu je pak uzvratio kako je neprihvatljivo čekati vladine instrukcije jer su dosadašnje procjene Vlade u vezi migranata bile pogrešne. “Vlada bezglavo luta te Split treba imati informacije i djelovati preventivno. Očekujemo od Vas zaštitu radi preventivnog djelovanja u vezi migrantske krize na splitskome području“, poručio je Škorić gradonačelniku Baldasaru. Istaknuo je i kako su migranti humanitarno pitanje, ali su turizam i gospodarstvo naša prvorazredna politička pitanja i smatra kako “migrante ne bi trebalo skretati prema Dalmaciji“.Baldasar je uzvratio kako nije čuo “da je itko iz Vlade govorio o skretanju migranata prema Dalmaciji”.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je u srijedu kako je za vukovarsko gospodarstvo i gospodarstvenike štetna i pogubna preporuka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) svim osnovnim i srednjim školama da zbog izbjegličke krize prilagode svoje izvanškolske aktivnosti i putovanja. Na konferenciji za novinare gradonačelnik Penava tu je preporuku ocijenio štetnom i pogubnom za vukovarsko gospodarstvo i gospodarstvenike.

Ivan Penava rekao je da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta svim osnovnim i srednjim školama poslalo preporuku da se prije planiranih putovanja i izvanškolskih aktivnosti na području istočne Slavonije jave mjerodavnoj policijskoj upravi zbog provjere prometne prohodnosti i sigurnosti ili da odgode planiranu aktivnost i putovanje dok se ne smanji broj izbjeglica u istočnoj Hrvatskoj. “Držim da je ovo panična reakcija koja nanosi štetu i ovako već pogođenom dijelu Republike Hrvatske, a ako zaista postoji procjena o narušenoj sigurnosti našeg područja, tražimo da se poduzmu potrebne mjere za slučajeve ugrožene sigurnosti”, rekao je te ustvrdio kako se istočna Slavonija ponovno tretira manje vrijednom nego ostatak države.

Po njegovim riječima, sada se vidi “tko zapravo plaši i huška ljude te radi štetu, a tko se s druge strane ponaša kao odgovoran državnik i domoljub”. “I dok ti novokomponirani domoljubi na predizbornom skupu u zagrebačkoj dvorani cupkaju uzvikujući Hrvatska, Hrvatska, istodobno šalju proglase ravnateljima osnovnih škola kako je nesigurno slati školske ekskurzije u Vukovar. Za razliku od Hrvata diljem svijeta, kojima je Vukovar suza u oku, Zoranu Milanoviću i njegovu timu Vukovar je trn u oku”, istaknuo je Penava.

Po riječima direktorice vukovarske Turističke agencije Danubiumtoursa Zrinke Šesto, od 21. rujna ta je agencija imala 400 otkaza planiranih učeničkih posjeta Vukovaru. U skladu s pilot projektom Vlade, učenici svih osmih razreda u Hrvatskoj dužni su od ove školske godine dva dana provesti u Vukovaru kako bi stekli znanje o Domovinskom ratu. Program provodi Javna ustanova Memorijalni centar iz Domovinskog rata u Vukovaru, a korist od programa imaju i vukovarski ugostitelji i hotelijeri koji nude prehranu i smještaj te prijevoznici.

You may also like