Izbjeglicama u Njemačkoj oduzimaju vrijednosti

Izbjeglice u Njemačkoj moraju nakon dolaska u zemlju predati gotovinu i vrijednosti vlastima, slično kao što je to praksa i u nekim drugim europskim zemljama poput Švicarske, piše u četvrtak njemački dnevnik Bild.

“Praksa u Bavarskoj, ali i njemački zakoni odgovaraju postupku koji se provodi i u susjednoj Švicarskoj”, rekao je za Bild bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann. To znači da se izbjeglice nakon dolaska u Njemačku pretražuju kako bi se utvrdilo koje osobne dokumente posjeduju, ali se isto tako utvrđuje i količina novca i ostalih vrijednosti koje imaju kod sebe. “Gotovina i vrijednosti koje premašuju iznos od 750 eura se mogu oduzeti u slučaju da se očekuje da će osoba u Njemačkoj ući u sustav državne financijske potpore”, rekao je Herrmann.

Prema postojećim zakonima podnositelji zahtjeva za azilom su dužni financirati vlastite životne troškove toliko dugo dok posjeduju ušteđevinu ili vrijednosti odnosno mogu postati korisnici državne potpore tek kada ne posjeduju vrijednosti odnosno iznose veće od navedenih. Oduzeta sredstva ili vrijednosti država koristi za financiranje životnih troškova podnositelja zahtjeva za azilom.

U susjednoj saveznoj pokrajini Baden-Wuerttemberg se oduzimaju sve vrijednosti iznad granice od 350 eura. Prema podacima lokalnih vlasti, novopridošlim izbjeglicama je u prosincu u prosjeku bio oduziman “četveroznamenkasti” iznos.  Ova praksa je u skladu s njemačkim zakonom o političkom azilu koji nalaže da podnositelji zahtjeva za azilom životne troškove moraju financirati vlastitim sredstvima toliko dugo dok ih posjeduju.

Ovu praksu je potvrdila i vladina povjerenica za integraciju Aydan Oezoguz. “Tko u Njemačkoj podnese zahtjev za azilom mora, prije nego od države zatraži materijalnu pomoć, potrošiti vlastita sredstva, a u to spada i recimo obiteljski nakit”, rekla je Oezoguz za dnevnik Bild. Uz Njemačku, Danska i Švicarska također oduzimaju vrijednosti od izbjeglica pri čemu je “dopušteni” iznos u Švicarskoj 1.000 franaka.

U četvrtak je do 9 sati u Hrvatsku ušlo 916 migranata, a od početka migracijske krize 600. 669, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Od ponoći do 9 sati u Hrvatsku je ušlo je 916 migranata, a u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu bilo je 17 osoba, navodi MUP koji i dalje očekuje velik pritisak izbjegličkog vala iz Srbije. Sve zemlje na tzv. balkanskoj ruti od srijede su počele ili najavile stroži granični režim za migrante. Austrijska vlada odlučila je da će ubuduće iz Slovenije primati samo izbjeglice kojima se može utvrditi identitet, one koji namjeravaju azil zatražiti u Austriji ili Njemačkoj i ljude bez kriminalne prošlosti ili koji ne predstavljaju sigurnosni rizik, a limitiran je i broj azilanata koje će primiti do 2019., na najviše 1,5 posto ukupnog stanovništva Austrije. U zemlju neće puštati ekonomske migrante nego samo izbjeglice iz ugroženih regija.

Mjere će se u punoj mjeri početi primjenjivati od idućeg mjeseca, a odvajanje izbjeglica od ekonomskih migranata počelo je već u srijedu. Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da će nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prijelaza granica za migranate i Hrvatska uvesti nova pravila. “Uz do sada tražene podatke bit će dodan i podatak da li traže azil u Njemačkoj ili Austriji”, izjavio je u srijedu Ostojić Hini. O tome će detaljnije govoriti danas na konferenciji za novinare. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je da će o recipročnim mjerama na granici s Hrvatskom u četvrtak odlučiti slovenska vlada. “Jedna od mogućnosti je i određivanje limita za prijem migranata iz Hrvatske. Morat ćemo se prilagoditi onome što radi Austrija”, kazao je Erjavec, dodavši da je slovenska vlada u stalnim kontaktima s austrijskom.

Makedonska policija objavila je da je zatvorila granicu s Grčkom i tako na grčkom teritoriju blokirala više stotina ljudi. Preko teritorija Srbije od srijede mogu prelaziti samo migranti koji izraze namjeru tražiti azil u Austriji i Njemačkoj, priopćio je srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin.

You may also like

0 comments