Izazov za njemačku ulogu u svijetu

Berlin – Njemačko ministarstvo obrane opet piše “Bijelu knjigu”, strateški dokument o zadaćama Njemačke vojske. Ovaj dokument će biti drugačiji, jer su i građani pozvani da sudjeluju u njegovom stvaranju.

Naziv je ovaj dokument dobio po boji svojih korica: u takozvanoj “Bijeloj knjizi” njemačka vlada određuje smjernice svoje sigurnosne politike. Posljednji put je ona pisana 2006., a prije toga 1994.godine. Svijet se brzo mijenja i Njemačka mora razmisliti o svojoj odgovornosti i zadaćama. U 1994. je pitanje sigurnosti još bilo u znaku ujedinjenja Njemačke i novoj ulozi ove zemlje, 2006. je dokument nastao pod dojmom terorističkih napada 11. rujna 2001. u SAD-u i njihovih posljedica. Sad, gotovo deset godina kasnije je već i taj dokument zastario. Pitanje sigurnosti je tada bilo usmjereno na Afganistan, Rusija je bila deklarirana kao “istaknuti partner”, a od Arapskog proljeća i “Islamske države” još nije bilo ni traga. Danas, 2015. svijet izgleda drugačije: u Ukrajini bjesni rat, Rusija i NATO se međusobno optužuju kao u vremenima Željezne zavjese, a Njemačka šalje oružje Kurdima u njihovoj borbi protiv IS-a.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen zato kaže kako je nova “Bijela knjiga” i više nego potrebna, ona njome iznova želi definirati odnos prema Rusiji. Njemačka ne treba imati nikakvih iluzija: Vladimir Putin pokušava međunarodno pravo i dogovore zamijeniti politikom dominacije i zonama utjecaja. “Nova politika Kremlja je počela još mnogo prije krize u Ukrajini i njome ćemo se još dugo, dugo morati baviti”, kaže ministrica. Ali je također važno naći put preko kojeg će moguće u Rusiji opet imati pouzdanog susjeda, izjavila je von der Leyen na manifestaciji kojom počinje rad na novoj, takozvanoj “Bijeloj knjizi 2016.” u Berlinu. Na tom sastanku je sudjelovalo više od 200 međunarodno uglednih stručnjaka iz politike, znanosti, medija i gospodarstva, kako iz Njemačke tako i iz drugih zemalja NATO-a. U slijedećih godinu i pol bi se u radionicama, kolokvijima i saslušanjima trebalo raspravljati o budućoj sigurnosnoj politici Njemačke i nova “Bijela knjiga” bi trebala biti predstavljena sljedećeg ljeta. Novost je da se u raspravi ne želi čuti samo mišljenja stručnjaka, nego i građana. Otvorena je web-stranica na kojoj građani mogu poslati i svoje ideje, razmišljanja i kritiku. “Već godinama se čuju kritike u Njemačkoj kako zapravo ne postoji politička rasprava o sigurnosnoj politici i ulozi naših oružanih snaga i to rasprava koja bi se bavila temeljnim pitanjima, neovisno od aktualnih političkih zbivanja”, rekla je njemačka ministrica obrane. Ovaj proces stvaranja “Bijele knjige” sada pruža priliku za baš takvu raspravu.

Robin Niblett, direktor britanskog instituta Chatham House također smatra kako je javna rasprava izuzetno važna. Nijemci su veoma nepovjerljivi kada je riječ o proaktivnoj ulozi Njemačke u svijetu i mora ih se uvjeriti kako ova zemlja mora snositi više odgovornosti, izjavio je Niblett na manifestaciji. Za ovog britanskog stručnjaka je neosporno kako je proteklih godina vidno povećan utjecaj Njemačke. Utoliko ova zemlja nije više samo vojna sila srednje veličine, nego on Njemačku izričito uvrštava među ” srednje velike velesile “. A tu se onda neminovno dolazi i do pitanja “svjetskog policajca”, o čemu je govorio i Volker Perthes, direktor Zaklade za znanost i politiku. Njemačka mora samu sebe smatrati “odgovornom srednjom silom” koja će pak “zajedno s drugima čuvati i razvijati europski i globalni red.” Njemačka sama je premalena u našem globalnom svijetu, smatra on i napominje da je zato upućena na međunarodnu suradnju. Ali istovremeno je i Berlin shvatio kako je ova zemlja jednostavno previše velika, a da bi se “obzirom na prijeteće događaje u svijetu, jednostavno skrivala ili tek zadovoljila funkcionalne segmente”, smatra Perthes.

I njemačka ministrica obrane von der Leyen je napomenula kako se “mi ne činimo većima nego što jesmo, ali nećemo se pretvarati ni da smo manji.” Isto tako, Berlin i u međunarodnim misijama želi zadržati pravo da o svakoj od njih i sam razmisli i odlučuje. “Da” za više odgovornosti, ali to ne znači nekakav “kruti katalog mjera i postupaka” i “upitnik za međunarodne misije”. Misije njemačke vojske u inozemstvu u budućnosti nisu isključene, ali potrebno je detaljno provjeriti svaku krizu i sukob i, ako bude potrebno, doći i do različitog zaključka. “Bijela knjiga” nije samo strateški dokument, nego se njome treba odrediti i što se očekuje od njemačke vojske i kako ona treba biti opremljena da bi ispunila te zadaće. “Ovdje se mora razgovarati i o neprestanoj modernizaciji naših oružanih snaga i kako da se sposobnosti Bundeswehra prilagodi potrebama”, smatra ministrica. Njemačka mora biti pouzdani partner svojih saveznika i tu spada i nabava modernog oružja, kadrovska politika primjerena vremenu baš kao i primjeren budžet. Njemački Bundeswehr je proteklih godina prošao kroz velike promjene, počevši od ukidanja obaveznog služenja vojnog roka preko novih zadaća gdje niti jedan sektor nije prošao bez promjena, sve do činjenice da je nabava nove opreme prepuna golemih problema.

Ukupno uzevši, “Bijela knjiga” će se baviti s četiri tematske cjeline: osim perspektiva sigurnosne i obrambene politike obzirom na spektar zadaća koje se mogu očekivati od njemačke vojske, ona će se baviti i pitanjima partnerstva i vojnih saveza. Koje mogućnosti, nužnosti, ali i granice postoje u Europskoj uniji, u NATO-u, u OESS-u i u Ujedinjenim narodima? “Mislim da nas nakon umrežavanja naših instrumenata u godinama pred nama očekuje i umrežavanje međunarodnih saveza i organizacija koje će nadilaziti uobičajenu arhitekturu sigurnosti”, smatra ministrica obrane von der Leyen.

You may also like