Izašli natječaji za četiri geotermalna projekta

Agencija za ugljikovodike
Agencija za ugljikovodike objavila je u srijedu natječaje za četiri istražna prostora namijenjena istraživanju geotermalnih voda u energetske svrhe, a riječ je o području Dravske potoline (depresije), u kojem je dokazan značajan geotermalni potencijal, odnosno vode iznimno visoke temperature.

Investitorima su ponuđeni istražni prostori Ernestinovo, Lunjkovec-Kutnjak, Legrad-1 te Merhatovec, ukupne površine od 207 četvornih kilometara, ističu iz Agencije koja je natječaje za te nove geotermalne projekte u Slavoniji, Podravini i Međimurju objavila na svojim internet stranicama. “Potencijal istražnih prostora identificiran je u ranijim bušotinama nastalim za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina, što sad uvelike smanjuje rizik i troškove budućim investitorima”, naglašavaju iz Agencije.

Pritom ističu kako temperatura na svim lokacijama prelaze 100 stupnjeva Celzijevih, što je minimalna temperatura potrebna za proizvodnju električne energije, dok je ukupni potencijal svih lokacija oko 50 megavata (MW) električne energije.

Uz električnu energiju, geotermalna energija ima veliki potencijal i u toplinarstvu, gdje se budućim investitorima, u suradnji s lokalnom zajednicom, otvara prilika ostvariti kaskadnu proizvodnju – od električne energije, toplinarstva do poljoprivrede u kojoj geotermalne vode služe za grijanje staklenika, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan ističe kako geotermalna energija predstavlja i simboličku tranziciju iz fosilnih prema obnovljivim izvorima energije jer prilikom istraživanja koristi znanje i iskustvo prikupljeno u eksploataciji ugljikovodika. “Hrvatska ima dovoljno domaćeg znanja i iskustva, ali i prirodnih potencijala koje moramo usmjeriti u obnovljive izvore od kojih će naše gospodarstvo i zajednica imati najviše koristi. Geotermalna energija je u ovom trenutku izazov, ali i potencijal kojem pristupaju velike zemlje i velike kompanije. Vjerujem da ćemo privući nove domaće i strane investitore, pokrenuti projekte te doprinijeti razvoju Slavonije, Podravine i Međimurja”, kaže Krpan u priopćenju.

Iz Agencije navode da Hrvatska ima visoki geotermalni gradijent koji je u prosjeku gotovo dvostruko veći od ostatka europskog kontinenta. Proizvodnja električne energije iz geotermalnih izvora je čista i obnovljiva, ali i stabilna jer geotermalne elektrane ne ovise o vremenskim uvjetima, rade od 0-24 sata, s faktorom kapaciteta i do 95 posto. Uz proizvodnju električne energije, najveći potencijal geotermi je u toplinarskim projektima, za koje interes pokazuju i hrvatski gradovi i županije, zaključuje se u priopćenju.

You may also like

0 comments