Izaslanstvo EU doputovalo na summit EU – Kina

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk doputovali su u utorak u Peking na dvodnevni summit Europske unije i Kine koji će, kako se očekuje, biti usredotočen na gospodarstvo.

Jedna od točaka dnevnog reda biti će proglašavanje Kine tržišnom ekonomijom, pitanje koje razmatra Europska unija. Takav status bi Kini ublažio neka ograničenja uvoza u EU, a planira ga steći ove godine na temelju članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) u koju je ušla 2001. godine. Status tržišne ekonomije Kini bi olakšao dokazivanje da ne potkopavaju svjetsku konkurenciju subvencioniranjem svog izvoza.

Europski parlament u svibnju je glasao protiv tog proglašenja, smatrajući kako najprije trebaju biti razvijeni drugi mehanizmi da se europsko gospodarstvo zaštiti od jeftinog kineskog uvoza. Bruxelles je optužio Peking da preplavljuje tržište jeftinim čelikom, što ugrožava europski izvoz i tržište rada.

Predstavnici europske industrije u utorak su rekli kako se kineska prodaja po preniskim cijenama, takozvani damping, širi i po drugim sektorima. “Kineski damping obuhvaća mnogo više toga od čelika”, smatraju u Europskoj udruzi industrijske trgovine. “Bilo koja tvrtka, pogotovo one male koje proizvode u Europi, biti će pogođene”, dodaju.

Primjer je sektor keramike kojem u slučaju dampinga prijeti gubitak 100 tisuća radnih mjesta, a isto je i s 80 tisuća radnih mjesta u industriji aluminija, smatraju u udruzi. “Europska unija mora zadržati snažan i djelotvoran sustav ekonomske zaštite, te odbiti kineske zahtjeve za slabe mjere protiv dampinga”, zaključuju.

Europska unija je najveći kineski trgovinski partner, a Kina drugi najveći EU-u, nakon SAD-a.Europske tvrtke koje djeluju u Kini godinama se žale na prepreke pristupu tržištu, nepravednu konkurenciju, nedostatak transparentnosti i vladavine prava u toj državi. Juncker i Tusk će s kineskim vodstvom razgovarati i o posljedicama Brexita koji bi mogao smanjiti kineski entuzijazam za ulaganje u EU, većinom usredotočen na Veliku Britaniju.

Očekuje se da će se sastati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom te premijerom Liijem Keqiangom.

You may also like

0 comments