Home Geopolitika Izabrani predsjednik Haitija poziva na nacionalno jedinstvo

Izabrani predsjednik Haitija poziva na nacionalno jedinstvo

by Marijan Opacak

Izabran za 58. predsjednika Haitija u Port-au-Princeu, Jovenel Moise obećao je uvesti red i pozvao na nacionalno jedinstvo kako bi omogućio gospodarski razvoj zemlje obilježene političkom nestabilnošću nakon diktature 1986., prenose u srijedu agencije.

“Čestitam vam jer ste izabrali demokraciju umjesto anarhije, put mira umjesto nasilja, red i napredak umjesto nereda i pljačke što koči našu zemlju”, kazao je novi haićanski predsjednik u prvom službenom govoru u utorak po mjesnom vremenu.

Poslovni čovjek, 48-godišnji Moise počinje političku karijeru dolazeći na najvišu funkciju u najsiromašnijoj zemlji na Karibima, nakon izborne krize koja je paralizirala nacionalni politički život tijekom godine i pol.

Nakon što je zahvalio pristašama, Moise je usmjerio svoj govor gospodarskoj obnovi zemlje.

“Radit ću na tome da ljudi iz dijaspore koji se žele vratiti kućama mogu to učiniti bez straha, da dijaspora dođe poslovati ovdje i stvori radna mjesta i doista sudjeluje u razvoju”, nastavio je on.

Po vlastima, između dva do tri milijuna haićanskih državljana ili podrijetlom Haićana živi u inozemstvu, a procjenjuje se da Haiti ima oko 10 milijuna ljudi.

Za brojne parlamentarne zastupnike ovaj izbor je dokaz stabilnosti.

“Haićanski narod je rekao svoje: odabrao je povjeriti vodstvo mladom čovjeku, dinamičnom, za kojeg se čini da ima zamisao kako izvući zemlju iz bijede i političke nestabilnosti koja koči već dugo njezin rast i razvoj”, kazao je Youri Latortue, predsjednik Nacionalne skupštine.

Jovenela Moisea na političku scenu je izbacio 2015. Michel Martelly, izabrani predsjednik 2011., koji je od vlasnika plantaža banana želio napraviti svojeg nasljednika jer se sam nije mogao kandidirati.

Moise je došao na čelo prvog kruga predsjedničkih izbora u listopadu 2015., ali je zbog osporavanja i masovnog lažiranja glasovanje bilo poništeno.

Poslovni čovjek koji se nada obnovi haićanske ekonomije uz pomoć poljoprivrede na kraju je izabran za predsjednika 2016.

Na kraju Martellyjeva mandata 7. veljače 2016., u nedostatku izabrana nasljednika, parlament je povjerio prijelazno razdoblje predsjedniku senata. Godinu dana poslije, država Haiti koji je inače prva crnačka republika u povijesti, dobio je predsjednika izabranog na biralištima.

(Agencije)

Related Posts