Iza napada u Ankari stoji kurdski YPG

Počinitelj bombaškog napada u Ankari s 28 žrtava je pripadnik Postrojbi narodne zaštite (YPG), kurdske milicije bliske zabranjenoj Radničkoj stranci Kurdistana (PKK), izjavio je u četvrtak turski premijer Ahmet Davutoglu koji je sirijski režim označio izravno odgovornim.

YPG je najvažniji kopneni saveznik međunarodne zračne kampanje protiv takozvane Islamske države (IS) i glavni je element lani osnovanog saveza Sirijskih demokratskih snaga, koje uključuju arapske i ostale naoružane skupine. “U svjetlu informacija koje smo primili, jasno je utvrđeno da su taj napad izveli pripadnici terorističke organizacije u Turskoj, zajedno s pripadnikom YPG-a koji je u zemlju ušao iz Sirije”, kazao je Davutoglu u govoru koji je prenosila televizija.

Dodao je da su 28 žrtava bombaškog napada u Ankari njih 26 bili vojnici. Prema njegovim riječima, taj napad pokazuje da je kurdski YPG teroristička organizacija i Turska očekuje suradnju svojih saveznika u borbi protiv te skupine. Međutim, Saleh Muslim, čelnik Stranke kurdskog demokratskog saveza (PYD), glavne kurdske političke stranke u Siriji, opovrgnuo je “svaku umiješanost” njihova oružanog krila, YPG-a u napade u Ankari.

Za sada još nitko nije preuzeo odgovornost za napad u Ankari, a Cemil Bayik, visoko pozicionirani pripadnik turskog PKK-a rekao je da ne zna tko stoji iza napada, ali da bi to mogla biti osveta. Turska policija je do sada privela devet osoba za koje sumnja da su povezane s napadom u srijedu navečer na vojni konvoj u središtu Ankare u kojem je ubijeno je 28 osoba, a ranjena je 61. Sigurnosni izvori u Turskoj potvrdili su da su noću na četvrtak turski borbeni zrakoplovi bombardirali kampove PKK-a na sjeveru Iraka. Od subote tursko topništvo redovito bombardira položaje YPG-a koji su iskoristili ofenzivu vojske sirijskog režima na Damask u pokrajini Alep da se domognu većih dijelova terirtorija blizu granice s Turskom.

Turski mediji javljaju da se osoba koja je upravljala vozilom punim eksploziva koje je uništilo nekoliko vojnih autobusa blizu glavnog stožera vojske zove Salih Necar, da je rođen 1992. u Amudi na sjeveru Sirije. Identificirali su ga, dodaju mediji, forenzičari zahvaljujući otiscima prstiju pohranjenima u imigracijskim službama prilikom njegova nedavna ulaska na turski teritorij u svojstvu izbjeglice.

You may also like

0 comments