Iz Turske deportirana španjolska novinarka

Španjolska novinarka Beatriz Yubero (26) deportirana je iz Turske nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u toj zemlji, te tvrdi da ne zna razlog uhićenja jer protiv nje nije podignuta optužnica. “Nalazim se u Španjolskoj nakon 36 sati od uhićenja i optužbe za terorizam. Nije podignuta optužnica te sam deportirana”, napisala je na Twitteru.

Ona je prva Europljanka deportirana nakon pokušaja državnog udara 15. srpnja. Yubero je na doktoratu na Sveučilistu u Ankari na fakultetu komunikologije te je za španjolsku radijsku postaju Cadena SER i dnevne novina La Razón izvještavala o državnom udaru. U petak ujutro turska policija je pozvonila na njena vrata bez prethodne najave i naloga za uhićenje te joj priopćila da mora napustiti zemlju, ispričala je Cadeni SER i La Razónu.

Privela ju je antiteroristička jedinica, ne davši joj vremena da pokupi stvari, te je odvedena u objekt poznat pod imenom sportska dvorana gdje su odvođeni uhićeni nakon državnog udara, rekla je. Ondje su je ispitivali o njenom boravku u Turskoj te pitali ima li veze s klerikom Fethullahom Gülenom, osumnjičenim za organizaciju pokušaja državnog udara.

U subotu su ju četvorica agenata autom odvezla na aerodrom u Istanbul te kompanijom Turkish Airlines poslali u Madrid. Tijekom vožnje automobilom razgovarala je s agentima koji su joj rekli da ju ne smatraju teroristom nego da su zaprimili telefonski poziv u kojem ju je netko optužio.

Kasnije je morala potpisati dokument prema kojem dobrovoljno napušta Tursku, a u putovnici nema pečat o izlasku iz zemlje. Pred španjolskim veleposlanikom su joj rekli da će ju, ako odbije potpisati, na 15 dana poslati u kamp na granici sa Sirijom (Killis) ili Erzurum na istoku zemlje od kuda će ionako biti deportirana.

Turske dnevne novine Hürriyet daily news izvijestile su kako je deportirana jer je nakon pokušaja državnog udara na Twitteru pisala negativne poruke o turskom predsjedniku Recepu Erdoganu, no sama novinarka tvrdi da to nije istina.

“To što navode te novine nije istina. Još uvijek ne znam razlog deportacije, no u Španjolskoj očekujem povratak u Tursku”, napisala je na Twitteru. “Živjela sam ondje dvije godine i ostala su mi još samo dva predmeta da završim doktorat”, rekla je. Tema završnog rada joj je propaganda Islamske Države na Sveučilištu u Ankari.

Tvrdi da joj je turska državna administracija ukinula stipendiju koju je imala do 20.srpnja i rekla da je stipendija ukinita svim studentima povezanima sa Gülenom. Yubero napominje kako nema nikakve veze s njim niti njegovim sljedbenicima.

You may also like