[Iz tiskanih medija] Cipek: Opoziv Oreškovića ne mora biti njegov politički kraj

Obraćanje premijera Tihomira Oreškovića te njegov poziv dvojici potpredsjednika Vlade, Karamarku i Petrovu, da odstupe s dužnosti izazvali su različite reakcije analitičara i političara.

Bivši predsjednik Ivo Josipović nazvao ga je očajničkim činom, politolog prof. dr. Tihomir Cipek neprimjernim ponašanjem, dok prof. dr. Žarko Puhovski drži da je premijer s velikim zakašnjenjem pokazao da je shvatio da nije premijer. “Jer, da je premijer, onda bi on u skladu sa zakonom naprosto otpustio dvojicu ministara, Karamarka i Petrova. Međutim, on to ne može osim ako ne vjeruje da je Münchhausen pa da se može izvući za vlastiti perčin. Orešković na njima počiva i zato nije rekao rečenicu koja je logična nakon njegove udarne rečenice, a to je – ako ne odu oni, odlazim ja. Drugim riječima, ova žalosna sapunica ili agonija se nastavlja. Jer, da su htjeli, Petrov i Karamarko još neki dan prihvatili bi ponudu da odu”, rekao je Puhovski koji smatra da su sad izbori još bliži te dodao: “Ovo je bio pokušaj da se Karamarka spasi od sramote u Saboru, a da se s Petrovom bude u poziciji gospodina. Sve izgleda kao da su se dvojica u školi potukla, a onda se netko neće baviti time tko je prvi počeo i tko je kriv, nego će ukor dati obojici. Orešković nema moć učiniti ono što treba pa mu je poruka politikantska umjesto da bude moralna.”

Politolog prof. Tihomir Cipek nije skrivao da je iznenađen i zatečen najnovijim potezom premijera.  “Jednostavno je nevjerojatno da čovjek za koga nikad nitko nije glasao i koga su to na mjesto doveli gospodin Karamarko i gospodin Petrov traži da oni odstupe s dužnosti, kao predsjednici dviju legitimnih parlamentarnih stranaka. Smatram to neprimjerenim ponašanjem. Kada bi Karamarko i Petrov bili dosljedni, sutra bi se na prvoj sjednici Sabora Most i HDZ dogovorili da se smijeni premijer. Ako se žele odgovorno politički ponašati, obrnuto od ovoga što od njih sada traži premijer, na prvoj sjednici Sabora trebaju ga smijeniti – kritičan je bio Cipek.

Je li s ovim istupom premijer sebi potpisao političku presudu ili njegov potez ima dugoročni cilj? “Ako ga ne smijene, on ne mora politički do kraja izgorjeti, osobito ako se pridruži nekoj stranci ili sam osnuje stranku. Kad gledate grupaciju njegovih savjetnika, on sigurno ima neke političke ambicije i razmišlja o tome da možda sam osnuje stranku i u tom slučaju mu je cilj zadržati se što dulje na ovoj funkciji. Stoga ovo može biti dobar propagandni potez sadašnjeg premijera jer može reći: učinio sam sve, brinuo sam se za državu, pozvao sam ih da daju ostavku… Jasno je da premijer Orešković ima političkih ambicija i da će se sa svojim savjetničkim timom nastojati pridružiti nekoj političkoj opciji ili sam osnovati svoju stranku što mi se čini vjerojatnijim”, tumači Cipek, piše Večernji list.

Kako razriješiti neobičnu situaciju kad premijer od dvojice članova Vlade, uz to potpredsjednika, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, javno traži da napuste Vladu, a oni to ne žele učiniti? Zakon o Vladi daje ovlast premijeru da razriješi člana Vlade čijim radom nije zadovoljan. Kad bi Orešković odlučio Tomislavu Karamarku i Boži Petrovi potpisati odluku o razrješenju, o tome bi u najkraćem roku morao izvijestiti Sabor. Odluku o njihovu razrješenju Sabor prima na znanje, ali o njoj ne glasuje.

Međutim, premijer već na prvoj sjednici Sabora mora predložiti nove kandidate za potpredsjednike Vlade, a za tu mu je dvojicu potrebna natpolovična potpora Sabora. Kako Orešković u Saboru nema svoju stranku, podršku za nasljednike Tomislava Karamarka i Bože Petrova morao bi tražiti ili od HDZ-a i Mosta, čije je čelnike smijenio iz Vlade, ili od sadašnje oporbe. U slučaju da Orešković odustane od toga dužeg puta i odluči sam podnijeti ostavku na premijersku dužnost, pala bi cijela Vlada. Članak 7 Zakona o Vladi je jasan: “Kad predsjednik Vlade podnese ostavku, smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade”, piše Jutarnji list.

You may also like