Home Energetika Iz Sjevernog toka 2 curi plin, pao tlak

Iz Sjevernog toka 2 curi plin, pao tlak

by Energypress.net

Upozorenje iz Danske

Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, kojim su trebale biti udvostručene isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao tijekom noći, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik operatera, navevši kao mogući uzrok curenje plina.

Vlasti u Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Finskoj i Rusiji odmah su obaviještene, dodao je Ulrich Lissek, glasnogovornik operatera čije je sjedište u Švicarskoj.

U noći s nedjelje na ponedjeljak tlak je u dijelu plinovoda koji prolazi podmorjem pao sa 105 na sedam bara.

U njemačkom ministarstvu tvrde da ne znaju uzrok.

Kompanija koja upravlja plinovodom tvrdi da plin ne curi u Lubminu, na sjevernu Njemačke.

Gazprom je poručio da pitanja o incidentu treba proslijediti operateru, koji je pred sudom u Švicarskoj zatražio zaštitu od vjerovnika. Sud mu je nedavno produljio rok za restrukturiranje financija.

Plinovodom Sjeverni tok 2 trebao se dopremati ruski plin kroz Baltičko more do Njemačke. Dovršen je potkraj prošle godine.

SAD mu se protivio, tvrdeći da će povećati ovisnost Europe o ruskom plinu.

Kritizirala ga je i Ukrajina, žaleći se da će izgubiti prihod od tranzita ruskog plina.

Njemačka ga je zbog ruske invazije na Ukrajinu stavila na led i pokušava pronaći nove izvore nabave plina.

U trenutku kada ga je njemački kancelar Olaf Scholz blokirao zbog ruske invazije na Ukrajinu, u plinovodu je isporuku čekalo 300 milijuna kubnih metara plina, navodi Reuters.

Plinovod je okupio ruski Gazprom, njemački E.ON i Wintershall Deau, nizozemski Gasunie te francuski Engie, ali mnogi su partneri odustali od sudjelovanja zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Related Posts