Iz Plinacra poručili kako napreduje otpremni plinovod za LNG

Priopćenje
Izgradnja otpremnog plinovoda za LNG na pravcu Omišalj-Zlobin teče planiranom dinamikom, a završetak te investicije vrijedne 430 milijuna kuna planiran je do kraja godine, priopćili su u utorak iz Plinacra.

Radovi na izgradnji započeli su sredinom prosinca prošle godine i paralelno se odvijaju na čitavoj trasi plinovoda, od budućeg plinskog čvora Zlobin do budućeg plinskog čvora Omišalj, stoji u priopćenju.

Do sada je, navodi se, pripremljen gotovo cijeli radni pojas plinovoda i iskopano oko 60 posto rova, gdje će biti položene plinovodne cijevi, a dio cijevi već je i položen u rov. Pored toga teku i radovi nizanja cijevi po trasi plinovoda i njihova zavarivanja, kao i radovi na plinskim čvorovima Omišalj i Zlobin.

Na zahtjev Plinacra, izvođači provode intenzivnije radove na dijelu otoka Krka zbog toga da bi na tom dijelu trase radovi bili završeni do početka turističke sezone. Završetak izgradnje plinovoda Omišalj-Zlobin, investicije vrijedne 430 milijuna kuna, planiran je do kraja godine, kako bi u trenutku kada LNG terminal postane operativan bila osigurana otprema plina s terminala.

Nakon nedavnog završetka izgradnje prve kompresorske stanice na hrvatskom plinskom transportnom sustavu u Velikoj Ludini, spomenuti plinovod drugi je veliki projekt u sklopu 2018. godine pokrenutog trećeg Plinacrova investicijskog ciklusa. Projekt je dobio i potporu Europske komisije koja mu je iz fonda CEF dodijelila nešto više od 16 milijuna eura bespovratnih sredstava za troškove izgradnje.

You may also like