Iz Kine izgnana francuska dopisnica zbog delikta pisanja protiv vlasti

Dopisnica francuskog tjednika L’Obs, Ursula Gauthier, koja je praktično izgnana iz zemlje zbog članka koji se nije svidio kineskim vlastima, ocijenila je da je njezin izgon “prilično besmislen i neshvatljiv”, pošto je u petak ujutro stigla u Pariz.

“Bilo je to mjesec i pol dana nevjerojatnog cirkusa”, rekla je novinaru AFP-a nakon dolaska u parišku zračnu luku. “A sve zbog analitičkog napisa o jednom problemu, o čemu su pisali i svi svjetski mediji”, dodala je. “Ne smije se izgnati novinara koji je samo radio svoj posao, koji je samo napisao članak i koji pozna situaciju. Išla sam na teren, napisala izvješće i sastala se sa stručnjacima iz Xinjianga”, na sjeverozapadu Kine, rekla je. “Dosad se svim novinarima koji su imali problema produljivala dozvola za rad, ako ne prije, onda 31. prosinca, ali ovdje je očito bilo previše izjava za javnost pa uzmak nije bio moguć” za Kineze, nastavila je Gauthier. “I dalje ću pisati o Kini”, rekla je. Dopisnica L’Obsa je napustila Peking u noći na petak.

Ursula Gauthier je morala napustiti kineski teritorij najkasnije 31. prosinca, pošto su vlasti odlučile da joj neće produljiti vizu. Optužena je da je u novinskom napisu “naočigled branila” terorističke čine i tako “izazvala zgražanje kineskog naroda”. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je u petak Gauthier da, ako se “javno ne ispriča”, neće dobiti novu novinarsku iskaznicu, bez koje strani novinari ne mogu produljiti vizu. U napisu koji je 18. studenog objavila na mrežnoj stranici L’Obsa, Gauthier je napisala da se smrtonosni napad na zaposlenike rudnika u nemirnoj pokrajini Xinjiangu “nipošto ne može usporediti s napadima 13. studenoga” u Parizu, nego je on zapravo “lokalizirani izljev bijesa” muslimanskih Ujgura, brojnih na tom području, kojih se velik broj žali da im Peking ograničava prava.

Novinarka je usto ocijenila da je Pariz “pogrješno procijenio” kada je nije odlučnije branio. No dok je odlazila iz Pekinga, francusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje koje je poslalo i AFP-u i u kojemu tvrdi da je “poduzelo korake” ne bi li uvjerilo Kinu da odustane od izgona. “Čim se doznalo za položaj Gauthier, Francuska i njezini partneri u EU-u poduzeli su korake, u Parizu i u Pekingu”, piše ministarstvo.

Europska komisija je pak “zatražila od (kineskih) vlasti da preispitaju svoju odluku”, ocijenivši da izgon “baca sumnju na opredijeljenost Kine za slobodu govora”. Odgovarajući na pitanje hoće li francuskoj novinarki biti dopušten povratak u zemlju, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang rekao je u četvrtak da to “ovisi samo o njoj”. “Ako moj povratak ne budu uvjetovali javnom isprikom, vratit ću se”, uzvratila je novinarka. “Neću razmišljati ni časa”.

You may also like

0 comments