Home Ekonomija IW: Migracije će povećati njemačko stanovništvo

IW: Migracije će povećati njemačko stanovništvo

by Agencije

Zahvaljujući povećanim migracijama u sljedeća dva desetljeća njemačko će stanovništvo porasti na 83,1 milijun ljudi, pokazuju to predviđanja njemačkog Instituta za gospodarska istraživanja (IW), koja se razlikuju od službene državne statistike.

Predviđanja koelnskoga instituta govore o porastu stanovništva zemlje za 1,2 milijuna do 2035.  Podaci službene statističke agencije navode prognoze od 80 milijuna do tada. Ekonomist Phillipp Deschermeier iz koelnskog instituta kazao je da službena statistika nije uračunala navalu imigranata u zadnje dvije godine.

Samo tijekom 2015. u zemlju je došlo milijun ljudi koji su zatražili azil. Brojem njemačkih stanovnika bavi se širok raspon znanstvenika, od demografa do ekonomista, budući da je to zemlja s najvećom ekonomijom te s najvećim brojem stanovnika na kontinentu, poslije Rusije.

Kako je istaknuo Deschermeier, porast populacije neće biti dovoljan da sačuva njemačku populaciju od starenja. On je objasnio da podaci IW-a pokazuju da će četvrtina njemačke populacije biti u dobi od 67 godina i više u 2025. Trenutno je u toj dobi petina Nijemaca.

Navala migranata u Njemačku, koja se povećala kad je kancelarka Angela Merkel najavila politiku dobrodošlice prema izbjeglicama, izazvala je kontroverze s obzirom na to da se veliki dijelovi njemačkog društva nisu mogli nositi s uvjetima priljeva izbjeglica, od kojih mnogi nisu bili kršćanskog podrijetla.

Zabrinutost se povećala zbog preopterećenog proračuna, nedostatka stambenog prostora i niza seksualnih napada na Njemice u Koelnu za vrijeme Nove godine. The Passauer Neuen Presse objavio je u ponedjeljak da vlada radi na planovima da izbjeglicama dopusti stalni boravak nakon tri godine ako se zaposle te se mogu uzdržavati. Zakon također daje zajednici pravo da određuje u kojim će četvrtima grada migranti živjeti.

Related Posts