Ivo Sanader danas izlazi na slobodu?

Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zadovoljna je ukidanjem presude u slučaju Fimi medija, no zasad ne mogu reći kad će njihov branjenik uplatiti jamčevinu, u čemu su mu ponovno spremni pomoći njegovi prijatelji kako bi izašao iz istražnog zatvora.

Presudu protiv Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući i HDZ, Vrhovni sud ukinuo je i vratio na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje. No, ukidanjem presude Ivo Sanader neće odmah izaći na slobodu kako se očekivalo jer mu je Vrhovni sud produljio istražni zatvor u slučaju Fimi media zbog opasnosti od bijega i zamijenio ga jamstvom od 12,4 milijuna kuna, što znači da će bivši premijer napustiti zagrebački Remetinec tek pošto jamstvo položi u gotovini, nekretninama ili pokretninama.

Jedan od Sanaderovih branitelja Čedo Prodanović izjavio je Hini da su neki ljudi koji su prije svojom imovinom jamčili za Sanadera izrazili spremnost da to ponovne učine. Prodanović, međutim, nije mogao precizirati kad bi Sanader mogao osigurati jamčevinu, no smatra da bi to moglo potrajati nekoliko dana. Svojom imovinom za Sanadera su već jamčili njegovi prijatelji kada je u zamjenu za višemilijunsko jamstvo pušten iz istražnog zatvora 16. prosinca 2011., ali je tamo ponovno završio 20. studenog 2012., kada je nepravomoćno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Tada su mu priskočili prijatelji Luka Bebić, Jerko Rošin, Mario Zubović i supruga Mirjana koji su založili svoje nekretnine. Predsjednik Sabora Bebić “dao” je svoju kuću u Komarni na jugu Hrvatske, Zubović svoj stan u Zagrebu, Rošin stan u Splitu, a Mirjana Sanader založno pravo na neblokirani dio, odnosno trećinu kuće u Kozarčevoj ulici u Zagrebu. Uz njih su još dvije osobe, među kojima i bivši nogometaš Dinama Tomo Šokota, prikupili ukupno 300 tisuća eura u gotovini.

Bebić i Rošin su odmah po objavi odluke Vrhovnog suda medijima rekli da će ponovno jamčiti za Sanadera. Za odluku Vrhovnog suda Prodanović je rekao da su zadovoljni i da su očekivali ukidanje nepravomoćne osuđujuće presude u odnosu na svog branjenika jer su od početka tvrdili da su mu povrijeđena tzv. konfrotacijska prava, koja jamči Zakon o kaznenom postupku. “Ni jedan od okrivljenika koji su nakon aranžmana s Uskokom svjedočili protiv Sanadera nisu bili ispitani od strane obrane”, rekao je Prodanović, ustvrdivši da su time njihovom branjeniku bila povređena konfrotacijska prava.

Prema riječima glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića, Sanader može izaći na slobodu čim obrana položi jamčevinu. “Polaganje jamčevine prvenstveno ovisi o samoj obrani, znači o brzini skupljanja sredstava, načinu na koji će oni osigurati svotu. Tek kada to bude položeno, kada to bude garancija da on neće pobjeći, a što je osnov za istražni zatvor, tek u toj situaciji on se poziva na Županijski sud, mora dati obećanje da neće ometati kazneni postupak i nakon toga se pušta na slobodu”, rekao je Devčić. Upitan je li moguće da se to dogodi sutra, kazao je da je to moguće hipotetski.

Vrhovni sud je, kaže, u obrazloženju naveo da je nakon vijećanja prihvatio žalbe okrivljenika u tom postupku te je u cijelosti ukinuo presudu. “Znači, u ovom trenutku nalazimo se u fazi ponovnog suđenja, krećemo iznova, pred vijećem koje je sudilo i u prvom navratu”, kazao je glasnogovornik. Potvrdio je da u ovom trenutku protiv Sanadera nema ni jedne pravomoćne ni nepravomoćne presude.

Ljetos mu je Ustavni sud ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna i vratio suđenje na početak. No, još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića. Nakon što uplati jamčevinu Sanader će se od Uskokovih optužbi za korupciju i zlouporabe braniti sa slobode.

Presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući i HDZ, Vrhovni sud ukinuo je i vratio na ponovno suđenje zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje.

U obrazloženju odluke koja je poslijepodne objavljena na internetskoj stranici Vrhovnog suda stoji, među ostalim, da je vijeće nakon trodnevne javne sjednice prihvatilo žalbe Sanadera i HDZ-a te je “odlučilo u cijelosti ukinuti prvostupanjsku presudu i predmet uputiti prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje i odluku, zbog počinjenih bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, između ostalih, i teške povrede prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”.

Glavnina odluke, međutim, odnosi se na pojašnjenje zbog čega je Sanaderu produljen istražni zatvor, za što se kao glavni razlog navodi opasnost od bijega. Iako se zatvor može zamijeniti jamčevinom, Sanader u tom slučaju, upravo zbog opasnosti od bijega neće moći napustiti svoje boravište, pravovremeno će mu biti oduzeta putovnica, a sudu će se morati javljati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

Vrhovni sud podsjeća da je Sanader “nakon saznanja iz medija da je protiv njega donesen nalog o provođenju i proširenju istrage te zatraženo skidanje imuniteta” pobjegao iz Hrvatske. Upravo zbog određivanja istražnog zatvora za njim je raspisana tjeralica temeljem koje je uhićen u Austriji te je njegova nazočnost pred hrvatskim pravosudnim tijelima osigurana tek 18. srpnja 2011. izručenjem, kojem se protivio.

Jamstvo, koje je odredio Vrhovni sud, isto je jamstvu s kojim je već bio pušten da se tijekom istrage u slučaju Fimi media brani sa slobode, kao i mjere opreza kojih će se ponovno morati pridržavati. “Navedeno ukazuje da pravomoćno utvrđene okolnosti koje upućuju na opasnost od optuženikovog bijega u ovom predmetu nikada nisu prestale postojati, jer je nazočnost optuženika bila osigurana kroz njegovo lišenje slobode u drugom postupku”, stoji u obrazloženju.

Vrhovni sud podsjeća i da je protiv Sanadera u tijeku još nekoliko kaznenih postupaka zbog istovrsnih kaznenih djela s visoko zapriječenim kaznama zatvora. “Utvrđenje ovog vijeća o postojanju opasnosti od bijega kod optuženog Ive Sanadera ne umanjuje niti činjenica proteka vremena od određivanja istražnog zatvora protiv njega, s obzirom da je veći dio tog vremena, tj. gotovo tri godine bio lišen slobode u paralelnom postupku što je osiguralo njegovu nazočnost, neovisno o njegovoj volji”, smatra Vrhovni sud.

Odlučujući o visini jamstva, kojim je ranije, zajedno s mjerama opreza, “opasnost od optuženikovog bijega bila uspješno prevenirana” Vrhovni sud vodio je računa o težini kaznenog djela i Sanaderovu imovnom stanju. Dodaju i da će o konkretnom obliku polaganja jamčevine u iznosu od 12,4 milijuna kuna odlučiti prvostupanjski sud posebnim rješenjem nakon što zaprimi Sanaderov prijedlog.Vrhovni sud tek mora objaviti obrazloženje ukidanja presude.

Prvostupanjskom presudom uz Sanadera i HDZ krivim je proglašen i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, koji je kažnjen s tri godine zatvora. Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu. Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerske pozicije 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju jer je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL, koja je bila pravomoćna.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna “provizije”, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića. Sanader će se odsad, uplati li jamčevinu, u nastavku svih postupaka braniti sa slobode. Njegov izlazak iz Remetinca očekuje se nakon što obavi potrebne formalnosti i razduži zatvorske stvari. U ekstradicijskom zatvoru u Austriji i u remetinečkom zatvoru proveo je nešto manje od četiri godine.

Sanader, koji je na premijerskoj poziciji uživao veliki ugled te, po pisanju uglednog britanskog lista The Economist, transformirao HDZ i izveo Hrvatsku na europski put, uhićen je 10. prosinca 2010. u Salzburgu temeljem međunarodne tjeralice. Hrvatskoj je izručen 18. srpnja 2011. godine, otkad se nalazi u Remetincu, osim razdoblja od 16. prosinca 2011. kada je uz jamčevinu od 12,6 milijuna kuna pušten na slobodu do 20. studenog 2012., kada je nepravomoćno osuđen u slučajevima Hypo i Ina-MOL .

Krajem kolovoza izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je prijedlog Sanaderove obrane za ukidanjem istražnog zatvora i njegovim puštanjem da se brani sa slobode, na što su njegovi odvjetnici najavili ustavnu tužbu. Vijeće je takvu odluku donijelo vodeći se sudskom praksom da se istražni zatvor u različitim predmetima ne može zbrajati, kao što se i u praksi Vrhovnog suda u istražni zatvor ne može uračunavati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora i vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru.

HDZ tumači da je ukidanjem presude u slučaju Fimi media skinuta stigma sa stranke i kolektivna odgovornost njezinih članova, dok u SDP-u tvrde suprotno – da je Vrhovni sud potvrdio kako i dalje postoji osnovana sumnja protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, HDZ-a i drugih okrivljenika.

Vrhovni sud ukinuo je u četvrtak u cijelosti nepravomoćnu presudu zagrebačkog županijskog suda kojom su svi okrivljeni proglašeni krivima zbog izvlačenja novca iz javnih tvrtki putem marketinške agencije Fimi media. “Ovom odlukom Vrhovnog suda skinuta je stigma sa stranke i kolektivna odgovornost 220 000 članova HDZ-a. Od samog početka tvrdili smo da stranka nije i ne može biti odgovorna za ono što joj se stavljalo na teret”, reagirao je HDZ priopćenjem.

Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin uvjeren je, međutim, kako vrhovni sud s HDZ-a nije skinuo kolektivnu odgovornost. “Dapače, Vrhovni sud potvrdio je da i dalje postoji osnovana sumnja koja prozlazi iz pravomoćne optužnice, da postoji dovoljno elemenata krivnje da bi protiv optuženog Ive Sanadera mogle biti primijenjene mjere predviđene Zakonom o kaznenom postupku. Što se tiče razloga za ukidanje presude, mogu ih samo naslućivati, ne i govoriti o njima dok ne bude dostupno cjelokupno rješenje Vrhovnog suda”, kazao je Grbin Hini.

Premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak u Londonu da neće napadati odluku Vrhovnog suda u slučaju Sanader, a o njezinom utjecaju na predstojeću kampanju za parlamentarne izbore rekao je da je “ljudima sve jasno”. “Ja neću to napasti, ja nisam bio u toj vladi. To je to društvo, moje društvo je drukčije, meni su ti ljudi stranci”, izjavio je Milanović novinarima u Londonu gdje boravi u radnom posjetu.

Vrhovni sud u cjelosti je ukinuo presudu protiv Ive Sanadera i svih ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media, uključujući i HDZ, zbog povreda kaznenog postupka i teške povrede prava na pravično suđenje, i naložio da se suđenje provede iz početka. Upitan hoće li presuda postati dio kampanje, premijer Milanović je rekao da to nije politička afera, nego kazneno djelo u kojoj su sudjelovali političari i političke stranke.”Vrhovni sud je vratio suđenje na početak iz proceduralnih razloga. To kreće iz početka, a što će iz toga naši ljudi zaključiti, ja mislim da je svima sve jasno”, istaknuo je. Na upit očekuje li da bi se Sanader mogao ponovno politički aktivirati rekao je kako misli da je svima sve jasno. “Ma ne znam, mislim da je svima sve jasno”, kazao je Milanović.

You may also like