Predsjednik stranke Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez Ivo Josipović pozvao je u petak hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da iskoristi ustavnu ovlast sazivanja izvanredne sjednice Hrvatskog sabora kako bi se donijele odluke koje bi zaštitile nacionalni interes, nakon što je, naglašava, arbitraža postala politički, moralno i pravno neprihvatljiva.

Dan nakon što je njegova stranka od predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke zatražila da žurno pokrene postupak saziva izvanredne saborske sjednice, Josipović je pismom pozvao i predsjednicu da temeljem svoje ustavne ovlasti sazove sjednicu čime bi na integrativan način doprinijela postizanju važnog konsenzusa i usklađenog djelovanja državnih tijela Republike Hrvatske.

“Svjedoci smo afere koja je pokazala nekorektne radnje Republike Slovenije u postupku arbitraže o granicama naših dvaju zemalja. Sudac imenovan od strane Republike Slovenije i zastupnica Slovenije u arbitraži uhvaćeni su u aktivnostima koje kompromitraju rad arbitraže, pokazuju nedopuštene aktivnosti suca i zastupnice te same Republike Slovenije, a i participaciju nekih drugih sudaca u razgovorima koji su neprimjereni svrsi arbitraže i pravilima njezina postupanja”, napisao je Josipović.

Ustvrdio je pritom kako to jasno pokazuje ugroženost važnog nacionalnog interesa Hrvatske koji se sastoji u tome da se naša granica sa Slovenijom utvrdi u postupku koji je nepristran, pravičan i utemeljen na međunarodnom pravu. Očito, arbitražni se postupak pretvorio u lakrdiju kojoj je cilj, zaključuje Josipović, mimo standardne procedure udovoljiti zahtjevima Slovenije.

Related Posts