Ivo Banac: Najvažnije je odustajanje od klijentelističkog sustava

Povodom jučerašnjeg predstavljanja programa Hrvatske demokratske zajednice te nastupnog govora Tomislava Karamarka u kojem je predstavio program pod naslovom 5 plus, upitali smo uglednog sveučilišnog profesora povijesti, političkog analitičara i publicista dr.sc. Ivu Banca kakav je njegov dojam jučerašnjeg programskog skupa na Zagrebačkom Velesajmu.

“Ono što je za mene bilo važno jest, koliko ja mogu vidjeti, to što to predstavlja nekoliko koraka naprijed u Karamarkovom razumijevanju potreba reforme gospodarstva. U prvom redu je tu ideja učinkovitije i manje države, a onda poslije toga, što je vrlo važno za HDZ, odustajanje od klijentelističke države (što je bilo izvrsno prihvaćeno)“, rekao je Banac

“Drugim riječima, borba protiv uhljeba, što je iz govora bilo vrlo jasno. Ovdje očekujemo sasvim drugačiji sustav od onoga što je do sada bilo, naročito pod ovom SDP-ovskom administracijom“, objašnjava Banac.

“Što se tiče ovih uobičajenih objekcija kako će se finacirati sva ta obećanja, Karamarko je na to odgovorio u govoru, spomenuo je vrlo konkretne načine financiranja koje neće ići bez financijske podloge i to je vrlo važno“, kazao je Banac.

Nezaobilazno potanje bilo je i koliko će puštanje Sanadera konvenirati i li štetiti kampanji HDZ-a.

“Očekivao sam da će poništiti ova ranija suđenja Ivi Sanaderu zato što su ona bila potpuno usmjerena na njegovu osudu. To nisu bila nepristrana suđenja. Mislim da je ova odluka vrlo dobra za razvoj našeg pravosuđa. Koliko je to vezano uz izbore, ne bih na tome pretjerano inzistirao zato što je ovo drugo vrijeme i drugo vodstvo. Ali ne može se tvrditi, što je jedan od ključnih patki SDP-a,  da je HDZ neka razbojnička stranka, a oni su čisti kao ljiljan. To nije točno. Teško je reći na što bi oni spali kada bi se stvari izvagale“, odgovorio je Banac.

“Optužnica protiv HDZ-a bila je apsurdna, da vam odmah kažem, ne razumijem kako je moguće optužiti kolektiv. To je kao da optužite Akademiju ili Sveučilište, postoji netko tko je nešto napravio ili nije, krivnja je individualna“, pojašnjava Banac.

 

You may also like