Home Hrvatska Ivo Baldasar se više neće vraćati u SDP

Ivo Baldasar se više neće vraćati u SDP

by Agencije

Predsjednik splitskog SDP-a Ivo Baldasar ocijenio je da je raspuštanje gradske organizacije čisti revanšizam prema Splitu i provođenje jednoumlja u stranci i rekao da se neće vraćati u SDP već će ići svojim putem. Odluka nije neočekivana, ali vrijeme – blagdan sv. Duje, jest, rekao je danas na konferenciji za medije koju je održao u Banovini i na kojoj je najavio da će se kandidirati za gradonačelnika, no još ne zna hoće li biti nezavisni ili na nekoj stranačkoj listi.

Gradonačelnik je rekao da je stranka takvu odluku mogla donijeti dan prije ili poslije, a ne baš na sv. Duju jer je to određena poruka Splitu i splitski su je SDP-ovci doživjeli teško. Rekao je kako je mislio da će Zoran Milanović ići na njega, prvo ga smijeniti, a zatim izbaciti iz stranke, a ako se, što vjeruje da hoće, raspusti cijeli ogranak, žao mu je kolega. Objasnio je da potvrdu o raspuštanju splitskog ogranka sada treba donijeti Glavni odbor, te potvrdio da se neće vraćati u SDP već će ići svojim putem. “S obzirom da je to najavljeno na način na koji je najavljeno nema nikakvog razloga sumnjati da će to i napraviti”, kazao je Baldasar i dodao da je samo branio Split.

Po Baldasaru je SDP na čelu s Milanovićem pokazao da ne zna što je demokracija i tim su je postupkom jednostavno ukinuli. “Što je ostalo od svih Milanovićevih obećanja i priča? Od Plana 21, reformi, dogovora prema Splitu što sam tražio da se riješi Spaladium arena, status velikog grada, istočna obala,” pitao je.

Na novinarsko pitanje je li ovo raskol SDP-a Baldasar je odgovorio da ne zna, ali zna da je unutar stranke ugušena demokracija. Smatrao bi boljim da su s njim otvoreno razgovarali prije donošenja takve odluke.

Vrh stranke je s njim prekinuo svaku direktnu komunikaciju nakon što je tražio njihove ostavke, a indirektnu je imao, rekao je Baldasar. Zadnji put, dva dana prije ove odluke, preko Marina Jurjevića, koji mu je prenio kako je Milanović rekao da neće biti raspuštanja ogranka niti izbacivanja iz stranke, te da o tome nema govora. “Ja im ne mogu vjerovati. Sve izjave zadnjih godina su ili modificirane ili potpuno ignorirane ili su zaista lagali”, dodao je.

Odgovarajući na pitanja, rekao je da nikada nije usporedio Milanovića s Goebbelsom, nego da se dio SDP-a i šef stranke služe takvim metodama. “Nažalost sada vidim da sam bio u pravu jer ovo jesu metode koje nisu primjerene socijaldemokraciji. Nikada nisam rekao da je Milanović Goebles, a nikada ništa pozitivno nisam rekao ni za ustaše, za NDH, ustaške zločince i ostalo. I to je izvađeno iz konteksta. Mene se želilo prikazati kao čovjeka koji je krenuo u ustaštvo, a jedini sam kritizirao Glavaševu gardu odjevenu u crno. Većina ih je šutjela”, rekao je.

Upitan slaže li se sa tekstom objavljenim na Braniteljskom portalu u kojem piše da je “stradao” zbog odnosa s braniteljima, odgovorio je potvrdno i istaknuo da je njegov odnos s braniteljima u skladu sa zakonom. Radio je po zakonu i odobravao njihovim udrugama ono što su tražili na natječaju i imali pravo na to.

Zahvalan je SDP-u što ga je podržao kada se kandidirao za gradonačelnika, ali, tada je došlo i do prvih naznaka razlaza, rekao je i dodao kako je gradonačelnik u funkciji svih građana, pa tako i onih koji nisu glasali za njega. Čini mu se da ovaj SDP na čelu s Milanovićem, ali i HDZ, misle malo drugačije, rekao je.

Misli da SDP-ova odluka o raspuštanju splitskog ogranka neće pomoći da HDZ-ov kandidat postane budući gradonačelnik Splita jer “on će se boriti” iako još nije odlučio hoće li se priključiti nekoj drugoj političkoj opciji. O tome će razmisliti, no siguran je da u SDP nema vraćanja kao i da se neće priključiti niti jednoj desnoj stranci.

“Žao mi je, ali SDP se pretvara u nešto što sam mislio da nije moguće, u staru priču sa starim korijenima. Žao mi je reći, ali gotovo, pa metode su baš te iz nekoga prastaroga doba. Mislili smo svi da ga više nećemo morati spominjati, ali očito je da se vraća,” ocijenio je Baldasar, koji je u obraćanju novinarima istaknuo da su njegovi pojmovi socijaldemokracije drugačiji od onih u SDP-u, pogotovo zato što je godinama živio u inozemstvu i vidio što je socijaldemokracija.

Za moguće osnivanje nove lijeve stranke kazao je da bi to trebalo napraviti, odnosno da im je to dužnost i obaveza. “Kad nepravda postane zakon, onda je otpor dužnost”, poručio je citirajući Torcidi slogan.

SDP u Splitu ima 1100 članova, a samo u posljednje vrijeme je učlanjeno 160 novih, mahom mladih, rekao je. Svi oni pojedinačno sada trebaju odlučiti tko će se od njih vratiti u stranku, rekao je i dodao te da ne bi volio biti u poziciji privremenog povjerenika Darka Parića.

Na kraju je rekao da SDP ima problem jer unutar stranke ne mogu naći osobu koja je voljna kandidirati se za gradonačelnika Splita. Pozvao je Branka Grčića i Ranka Ostojića da se kandidiraju.  Ocijenio je da je splitska organizacija SDP-a jedna od najboljih i da će već sutra obaviti primopredaju. Financijska situacija je stabilna jer nemaju dugova.

Related Posts