Ivica Mudrinić: Hrvatska konkurentnost raste kao i drugdje

Hrvatska se u najnovijem izvješću o globalnoj konkurentnosti za 2015.-2016. godinu nalazi na 77. mjestu među 140 gospodarstava svijeta, kao i lani, što znači da “trčimo ili se mijenjamo istim tempom kao i ostale države”, ocijenio je u srijedu predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) Ivica Mudrinić, dok je potpredsjednik Vlade Branko Grčić ustvrdio da se pri provedbi reformi tražila dobra mjera između potrošnje i štednje.

“Ostanak na istom mjestu ne znači da nismo ništa radili, nego da smo mi i ostali radili manje-više istim tempom”, kazao je Mudrinić na predstavljanju tog izvješća Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Hrvatska je na listi konkurentnosti ostala na 77. mjestu, s prosječnom ocjenom od 4,07, dok je lani dobila 4,13. Usporedbe radi, Švicarska, kao najkonkurentnija, dobila je prosječnu ocjenu 5,76 od ukupno sedam. Ovogodišnja lista pokazuje pogoršanje plasmana Hrvatske po faktoru institucija (pad s 87. na 89. mjesto), zdravlja i osnovnog obrazovanja (sa 60. na 63. mjesto), poslovne sofisticiranosti (s 83. na 84. mjesto) i infrastrukture (sa 44. na 46. mjesto). Hrvatski je plasman pogoršan i po makroekonomskom okruženju (pad s 91. na 107. mjesto) te razvoju financijskog tržišta (sa 74. na 88. mjesto).

Nepromijenjen je ostao njezin plasman po veličini tržišta (79. mjesto) i efikasnosti tržišta roba (105.). Plasman Hrvatske poboljšan je u području visokog obrazovanja (uspon s 53. na 51. mjesto), efikasnosti tržišta rada (sa 106. na 105. mjesto), tehnološke spremnosti (sa 44. na 43. mjesto) i inovativnosti (s 93. na 92. mjesto). “Analiza ukazuje da kasnimo u pokretanju strukturnih reformi važnih za gospodarski napredak te moramo pokrenuti procese koji će poboljšati našu poziciju na ljestvici konkurentnosti”, kazao je Mudrinić. “Nužno je provođenje strukturnih reformi koje uključuju i reformu javnog sektora, efikasnost javne uprave, upravljanje javnim poduzećima”, rekao je Mudrinić.

Dodao je kako postoji potencijal za napredak ali nedostaje snage da ga se iskoristi. “Moramo se brže mijenjati i uhvatiti korak s naprednim sredinama ako želimo bitno poboljšati svoju poziciju”, istaknuo je. Izvješće je pokazalo da Hrvatska nije uspjela ostvariti znatan napredak u nekoliko ključnih segmenata, koji je čine manje konkurentnim od njezina potencijala. “Bilježimo negativan trend u makroekonomskom okruženju, što je rezultat fiskalnog deficita te u razvoju financijskog tržišta zbog nedostatka svježeg kapitala”, kazao je Mudrinić te dodao kako nisu stvoreni uvjeti u kojima se isplati investirati u Hrvatskoj.

U idućem razdoblju, smatra Mudrinić, cilj bi trebao biti popraviti ona područja gdje je Hrvatska bitno u zaostatku kako bi podigla ukupnu konkurentsku sposobnost i omogućila privlačenje novih investicija, dolazak kapitala, otvaranje novih radnih mjesta.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kazao je kako je zadovoljan stanjem konkurentnosti. “Obzirom na to da već dvije godine raste izvoz po dvoznamenkastoj stopi, temeljem rasta industrije, temeljem nikad boljeg rasta turističkog sektora, aspolutno sam zadovoljan”, rekao je Grčić. Kazao je i kako se zemlja kreće prema naprijed, okolnosti su sve bolje i nema razloga da se sav taj potencijal kojim raspolaže ne iskoristi. “Rast se ne događa preko noći, ako srežete potrošnju taj se rast neće uopće dogoditi. Tražili smo dobru mjeru, između potrošnje i štednje. Provodili smo lagano reforme, ali ne radikalno i došli smo do preokreta i gospodarskog rasta”, kazao je Grčić, ustvrdivši da Hrvatska ide dobrim putem.

Predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever kazao je kako sve dok Hrvatska nije u stanju promjeniti sustav pa da počne privlačiti ljude koji su konkurentni u znanjima i vještinama da ostanu i dolaze u Hrvatsku, dok nije u stanju zaustaviti odljev visokoobrazovane radne snage, do tada ćemo stagnirati, a moguće i padati na ljestvicama konkurentnosti.

You may also like