Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da je obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja “dan velike žalosti za Srbiju”. Dačić tvrdi da je u Oluji ubijeno više tisuća Srba, a stotine tisuća protjerano. Dačić je zu razgovoru za B92 naglasio kako Srbija želi s Hrvatskom najbolje odnose, ali mora poštovati i svoje žrtve.

“Mi sa Hrvatskom želimo najbolje moguće odnose, ali kao što poštujemo tuđe žrtve – moramo poštovati i svoje… Kao što poštujemo srebreničke žrtve, tako moramo poštovati i svoje žrtve. Ne želimo se svađati ni s kim, ali kada govorimo o srpskim žrtvama, ispada kao da želimo unijeti nestabilnost u regiju”, ocijenio je Dačić, prenosi Jutarnji list.

Srbijanski šef diplomacije zahvalio je državama koje neće sudjelovati na vojnom mimohodu u Zagrebu, spominjući Italiju, Mađarsku, SAD, Veliku Britaniju, Njemačka te Rumunjsku, te ocijenio kao te zemlje ne žele izazivati “dodatnu nestabilnost” na jugoistoku Europe. “Toga se dana, s aspekta srpskog pitanja, nema što slaviti, a naročito je neprikladno da strane vojske sudjeluju u tome. To je antisrpsko stajalište”, rekao je Dačić, upitavši kako bi bilo da je Banjoj Luci upriličena vojna parada 11. srpnja za obljetnicu Srebrenice.

Srbijanski šef diplomacije izjavio je i da Srbija ne može “tek tako” prijeći preko napada na predsjednika Srbijanske vlade Aleksandra Vučića u Potočarima. On je istaknuo da Beograd od Sarajeva traži istragu i utvrđivanje odgovornosti za incident na komemoraciji srebreničkim žrtvama 11. srpnja kada je Vučić napadnut. “Napad na predsjednika vlade Srbije jedan je od najtežih incidenta koji se može dogoditi u međunarodnim odnosima između dve zemlje”, rekao je Dačić za B92, istaknuvši da Srbija očekuje službeno izvješće o rezultatu istrage.

Komentirajući najavljeni posjet tročlanog predsjedništva BiH Beogradu, Dačić je rekao da to “još nije u potpunosti dogovoreno”. Podsjetivši da je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo prosvjednu notu Bosni i Hercegovini zbog napada na Vućića, Dačić je ocijenio kako je “nevjerojatno da još nitko nije uhićen zbog toga”.

Related Posts