Ivica Dačić: Protivimo se formiranju Vojske Kosova

Beograd – Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić izjavio je u utorak da se Srbija protivi formiranju vojske Kosova istaknuvši da to nije sukladno ni Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999. godine te da bi o toj temi trebalo razgovarati na razini Vijeća sigurnosti UN-a.

“To može imati određene posljedice po sigurnost u regiji zato što je svojedobno, kad je prekinut rat na Kosovu, bilo predviđeno da na Kosovu jedine oružane snage budu međunarodne snage, odnosno Kfor”, rekao je Dačić sudionicima skupa “Srbija, Zapadni Balkan i euroatlantska zajednica”, koji je organizirala Parlamentarna skupština NATO-a.

Kako su izvijestili beogradski elektronički mediji, Dačić je na tom skupu podsjetio da su, prilikom potpisivanja briselskog sporazuma Beograda i Prištine, premijeri Aleksandar Vučić i Hashim Thaci, tadašnja visoka predstavnica EU Catherine Ashon i on osobno boravili u sjedištu NATO te da su im predstavnici te organizacije jamčili da neće biti dolaska oružanih formacija Albanaca na sjever Kosova bez suglasnosti Kfora. Naglasivši da je Srbija zainteresirana za mir i stabilnost na Kosovu te nastavak dijaloga s Prištinom, Dačić je rekao kako bi formiranje kosovske vojske morala biti tema “na razini Vijeća sigurnosti UN” jer je to “komplicirana materija… oko koje postoje nesuglasnosti”.

Srbijanski šef diplomacije, koji je i potpredsjednik vlade, ponovio je stajalište Beograda da je Srbija opredijeljena za vojnu neutralnost te da ne teži članstvu u NATO, ali je spremna unaprijediti odnose i suradnju u okviru mehanizma Partnerstvo za mir. Dačić je izjavio da suradnja i dobri odnosi Srbije s Ruskom Federacijom ne utječu na opredijeljenost države za članstvo u Europskoj uniji te rekao kako Srbija “ne sjedi na dvije stolice, jer ima svoju stolicu”.

Po Dačićevoj ocjeni, NATO prepoznaje i poštuje specifičnost Srbije u odnosu na sve ostale države članice i partnere te vojne organizacije.”Srbija želi biti pouzdan, odgovoran i predvidiv partner i sugovornik NATO-a u cilju zajedničkog doprinosa očuvanju mira i stabilnosti u regiji”, poručio je Dačić, rekavši kako, premda ne namjerava postati članicom NATO, Srbija “poštuje aspiracije za članstvo u NATO svojih susjeda. (Tanjug)