Ivica Dačić: Odluka o rehabilitaciji Draže Mihajlovića je sramna

Potpredsednik srpske vlade i šef diplomatije Ivica Dačić saopštio je danas da odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihajlovića, koja je objavljena upravo u danima kada čitav svet slavi 70 godina veličanstvene pobede nad fašizmom, ne predstavlja korak ka pomirenju niti ka istini, već, naprotiv, samo produbljuje podele, a prenosi agencija Beta.

“Viši sud u Beogradu trebalo bi podsetiti da su, pre 70 godina, 14. maja 1945, na isti dan kada je on doneo sramnu odluku o rehabilitaciji, engleski vojnici u Italiji i Austriji zarobili gotovo 30.000 ustaša i četnika i predali ih jugoslovenskim partizanima. Samo taj podatak jasno govori o tome ko su bili saveznici, a ko neprijatelji, maja 1945. Viši sud u Beogradu trebalo bi podsetiti i na govor kralja Petra II Karađorđevića preko Radio Londona od 12. septembra 1944. u kojem je pozvao “sve Srbe, Hrvate i Slovence da se ujedine i pristupite velikoj Narodnooslobodilačkoj vojsci pod maršalom Titom” istakavši da ” svi oni, koji se oslanjaju na neprijatelje protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga, ni pred narodom, ni pred istorijom” stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Uz ocenu da se svet danas “suočava sa pokušajem revizije istorije i relativizacije pobeda i poraza, zločina i kazni” Dačić je u saopštenju dodao da “nikakva odluka bilo kog suda ne može izbrisati i poništiti istoriju” i da “Srbija, kao žrtva takvih pokušaja na međunarodnom planu, ima obavezu da se bori i protiv revizije istorije i relativizacije istorijskih činjenica i u samoj Srbiji”. Dragoljub Mihailović je rehabilitovan danas u Višem sudu u Beogradu, uz odluku da se u procesu nije odlučivalo da li je on bio ratni zločinac, već da li je osuđen i streljan u fer sudskom postupku.