Ivić Pašalić: Jeftine energente izvozimo, umjesto da ih koristimo

U Hrvatskoj je grijanje na pelete zanemareno, niti jedna vladina zgrada ne grije se na taj jeftini energent, a pelete uglavnom izvozimo, navodi se u priopćenju Udruženja drvno-prerađivačke industrije Hrvatske gospodarske komore (HGK).    

Ističe se kako je pelet potpuno ekološko gorivo iz domaćih šuma, oko 50 posto jeftinije od lož ulja te 30 posto jeftinije od plina. Predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industije HGK Ivić Pašalić navodi kako u nekim zemljama Europske unije, za razliku od Hrvatske,  već godinama postoje subvencije za kupnju peći na pelete. “Unatoč uštedama i potpisanim međunarodnim obvezama Hrvatske o smanjenju korištenja fosilnih goriva, niti jedna vladina zgrada ne grije se na pelet ili bilo koji drugi obnovljivi izvor energije”, ističe Pašalić.

Pita se kako je moguće da se objekti Nacionalnog parka Plitvička jezera ili novoizgrađena škola u Zadru griju na mazut i lož ulje, dodavši kako bi se prelaskom na pelete troškovi grijanja smanjili za 50 posto. “U Austriji su udvostručeni kapaciteti za proizvodnju peleta dok u Hrvatskoj većinu svojih proizvoda izvozimo, iako bi niža cijena energenata ovdašnje gospodarstvo učinila daleko konkurentnijim”, naglasio je Pašalić.

Pojasnio je da je trenutno stanje u energetskom sektoru najbolje vidljivo kroz kvote za kogeneracije po povlaštenim cijenama otkupa struje, gdje vjetroelektrane ostvaruju prava na 750 megavata, a biomasa na tek 120 megavata.

Godišnje se iz Hrvatske, inače, izveze više od 500.000 tona sječke, više od 800.000 tona višemetričkog drva te otprilike 200.000 tona peleta. U priopćenju se navodi i kako energetski potencijali sektora nisu uključeni u energetsku bilancu države, a što bi trebalo promijeniti.

 

You may also like