Ivanov povukao oprost za dvadeset i dva političara

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov povukao je u petak oprost koji je dodijelio 22 političara upletenih u skandal oko prisluškivanja koji je izazvao veliku političku krizu u zemlji.

Skandal je izbio u veljači 2015. kada je oporba optužila tadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog i njegovog šefa protuobavještajne službe za prisluškivanje više od 20.000 ljudi.

Makedonske političke stranke dogovorile su, uz posredovanje EU-a, prijevremene izbore i da će posebni tužitelj istražiti skandal koji je razotkrio strogu vladinu kontrolu novinara, sudaca i provedbe izbora.

No prošlomjesečnom odlukom da oprosti 56 dužnosnika upletenih u skandal Ivanov je izazvao velike prosvjede koji su doveli do otkazivanja izbora predviđenih za 5. lipnja. “Odlučio sam povući odluku o oprostu svima koji su politički izloženi, njih ukupno 22”, rekao je Ivanov na konferenciji za novinare na kojoj novinari nisu smjeli postavljati pitanja.

Nije stoga jasno jesu li među njima Gruevski, vođa vladajuće stranke VMRO-DPMNE, i Zoran Zaev, vođa socijaldemokrata. Međunarodna zajednica i makedonska oporba tražili su povlačenje oprosta za svih 56 dužnosnika. Makedonski parlament trebao bi idući tjedan pokrenuti proceduru opoziva predsjednika koji je zatražilo 50 zastupnika predvođenih socijaldemokratima.

You may also like