Ivanov: Josip Juraj Strossmayer bio je mecena braće Miladinov

Predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov nastavio je u utorak posjet Hrvatskoj u Đakovu, gradu koji slavi 200. godišnjicu rođenja i 110. godišnjicu smrti đakovačkog biskupa i mecene Josipa Jurja Strossmayera, koji je pomogao tiskati pjesme braće Miladinov. Posjet je upriličen u povodu 18. dana braće Miladinov, koji su prošlog mjeseca održani u Đakovu.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je goste u pratnji predsjednika Ivanova proveo kroz katedralu, govorio o njezinoj izgradnji i zanimljivostima, nakon čega su se spustili u kriptu, gdje je makedonski predsjednik položio vijenac na grob biskupa Strossmayera. U dvorištu biskupskog doma članovi Makedonskoga kulturnog društva “Braća Miladinovci” pripremili su prigodan program.

Ivanov je rekao da je danas posjetio Đakovo “kako bih odao počast velikom prijatelju Makedonaca Josipu Jurju Strossmayeru. Onime što je napravljeno u Đakovu sačuvan je trezor makedonske poezije, literature i kulture. Ovdje je nastao Zbornik braće Miladinovci. Za ono što je Strossmayer napravio Makedonci su mu vječno zahvalni jer je sačuvano naše stvaralaštvo. To pamtimo do današnjeg dana”, rekao je makedonski predsjednik.

Poželivši gostima dobrodošlicu, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić podsjetio je kako duboke veze između Đakova i biskupa Strossmayera potječu još iz vremena kada je Konstantin Miladinov došao u Beč i ondje potražio Strossmayera, koji je bio na Carevinskom vijeću, i zamolio ga da plati tiskanje makedonskih narodnih pjesama, što je on spremno prihvatio, no molio je da to ne bude pisano grčkom azbukom, nego ćirilicom. “U tome je biskup Strossmayer podigao vrijednost tih pjesama i učinio proročku gestu”, istaknuo je nadbiskup Hranić te izrazio suosjećanje s makedonskim narodom i ponos što je biskup Strossmayer prepoznao vrijednost pjesama i pomogao da se one tiskaju.

One danas predstavljaju jedan od stožera makedonske kulture, ocijenio je te izrazio osobno žaljenje zbog mučeničke povijesti makedonskog naroda koja se, kako je rekao, proteže sve do današnjih dana, što se odnosi na nepriznanje Republike Makedonije i poniženja kroz koja prolazi. “Osim što njegujemo dobre veze s Makedonskom pravoslavnom crkvom, kao Katolička crkva ovdje u Republici Hrvatskoj želimo učiniti sve što je u našoj moći da današnja agonija makedonskog naroda što prije prestane”, istaknuo je nadbiskup Hranić.

U pratnji predsjednika Ivanova bio je Boris Trajanovski, predsjednik Makedonskoga kulturnog društva “Braća Miladinovci”, koji je rekao kako je posjet makedonskog predsjednika velika zahvala i daljnji poticaj njihovu radu. Gradonačelnik Zoran Vinković izrazio je zadovoljstvo što je makedonski predsjednik prvi put u Đakovu. Ovo je iznimno važan posjet, ponajprije usmjeren odavanju počasti našem velikom biskupu Strossmayeru, što pokazuje povezanost Makedonije i Hrvatske, rekao je Vinković. Istaknuo je kako možemo biti ponosni na biskupa Strossmayera jer neizbrisiv trag nije ostavio samo u našoj domovini, nego i izvan nje.

Zamjenik župana Dragan Vulin rekao je kako Sveučilište u Osijeku s ponosom nosi njegovo ime. “Hrvatska ima dobre veze i dobre odnose s Republikom Makedonijom, no mislim da suradnju dviju država možemo u budućnosti poboljšali i između županija i regija i između gradova, rekao je Vulin.

You may also like