Ivanković: Predsjednica je prije sedam dana rekla što će biti

Strelovite promjene u kontaktima između koalicije Hrvatska raste, Domoljubne i Mosta prate se i u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Ona pak toj političkoj neizvjesnosti mora pristupati neemotivno, za razliku od svih drugih važnih političkih igrača u Hrvatskoj.

Četvrti krug konzultacija sazvala je u ranije sate, za razliku od prošlih krugova, u 9 sati u utorak ujutro. Raspored razgovora ostao je isti kao i u prethodna tri kruga – najprije je na redu osam predstavnika manjina, pa malih stranačkih saveza (IDS, HDSSB, Bandić, Prgomet, Živi zid itd) te “pojedinačni” zastupnici. Malo prije podneva, međutim, počet će se dizati “temperatura” na Pantovčaku jer oko 11.45 stižu predstavnici Mosta, pa SDP-a te HDZ-a. Sa svakim od njih predsjednica će razgovarati odvojeno.

Očekuje se da će konzultacije završiti do 12.30 sati, dakle prilično brzo, što znači da predsjednica očekuje da će se relativno brzo iskristalizirati kamo sve to vodi – u davanje mandata mandataru ili u nove izbore. Hoće li, dakle, četvrti krug konzultacija biti i posljednji? U ovakvoj situaciji to nitko ne može procijeniti. Ni predsjednica, koja će svoje daljnje poteze i odluke donositi u skladu s tijekom konzultacija, dakle ovisno o razvoju događaja. Sigurno je, međutim, da će predsjednica dati mandat onoj koaliciji koja je uvjeri da ima 76 ili više ruku, piše Davor Ivanković za Večernji list.

Sigurno je i da neće dati mandat nekome tko ne ispunjava taj osnovni kriterij. Što ako se ni u četvrtom krugu ne pojavi Most s bilo kojom koalicijom s dovoljnim brojem ruku? Nema još jasnog odgovora, no može se zaključiti da je predsjednica još prije tjedan dana, nakon što je i treći krug konzultacija završio s neuspjehom, već dramatičnijim glasom upozorila da je “vremena sve manje… Neću dopustiti da odugovlačenje proizvede nesagledive negativne posljedice za stabilnost države”. I još dodala da neće nikome dopustiti da se poigrava državom. Tako je govorila prije tjedan dana, a u međuvremenu se situacija još više “razvukla”. Vrijeme istječe.

You may also like

0 comments