Ivanić: Srbija se miješa u unutrašnje stvari BIH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić optužio je predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za miješanje u unutarnje odnose u BiH, prenio je u ponedjeljak sarajevski “Dnevni avaz”.

U izjavi za ovaj list srpski član Predsjedništva BiH je kazao kako je Nikolićeva otvorena potpora predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku potpuno neprimjerena jer znači svrstavanje na jednu stranu i neku vrstu arbitriranja u odnosima među političkim strankama u BiH. “Moja poruka kada se čujem s njim (Nikolićem) će biti: ne uplićite se u naše unutarnje prilike, to je naša stvar, a mi se nećemo uplitati u vaše unutarnje prilike jer to je vaša stvar”, kazao je Ivanić.

Time je reagirao na prošlotjedne izjave srbijanskog predsjednika Nikolića koji je u intervjuu za Radio-televiziju RS (RTRS) dao nedvojbenu potporu Dodiku. Nikolić je tada ustvrdio kako postoji “tajni plan” za rušenje Dodika s vlasti koji je navodno kreirala međunarodna zajednica uz potporu oporbenih stranaka. Sve je usporedio s načinom na koji je svojedobno u Srbiji s vlasti srušen Slobodan Milošević i ocijenio kako bi Dodikov odlazak s vlasti ujedno značio nestanak RS.  Nikolić je kazao kako je informacije o “tajnom planu” dobio tijekom druženja s inozemnim diplomatima u Beogradu no nije se pozavo niti na jedan konkretni izvor.

Informacije o postojanju takva plana ranije su bile plasirane iz krugova bliskih samom Dodiku no za to nikada nisu ponuđeni nikakvi dokazi. Nikolićeve tvrdnje izazvale su oštra reagiranja čelnika političkih stranaka koje su u RS-u oporba Dodiku i njegovoj vlasti, a njima se sada pridružio i Ivanić koji je poznat po odmjerenim i opreznim izjavama. Ivanić je poručio Nikoliću kako potpora Beograda Dodiku ne smije biti poistovjećivana s potporom Rrepublici Srpskoj. “Ponajmanje je Dodik taj s kojim bi se RS trebala povezivati”, kazao je Ivanić.

Dodao je kako stranke koje predstavljaju oporbu u RS-u mogu biti uz vlast u ključnim pitanjima od nacionalnog interesa no s njom neće surađivati u “kriminalu, korupciji i ekonomskom uništavanju RS-a”, a upravo je to ono što karakterizira Dodikovu vlast.

You may also like

0 comments