Ivan Vrdoljak vrlo oprezan glede rasta BDP-a

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u utorak da za potvrdu pozitivnih kretanja u građevinarstvu treba pričekati tromjesečne ili polugodišnje pokazatelje, da treba biti oprezan u prognozama te da je uvjeren da će svi drugi sektori, industrija, izvoz i potrošnja, podignuti BDP unatoč stanju u građevini.

Ministar Vrdoljak, koji je danas nazočio prvom ovogodišnjem porinuću broda u riječkom brodogradilištu 3. maj, kazao je to odgovarajući na novinarsko pitanje znači li to što se pokazuju pozitivni trendovi u građevini da i gospodarstvo ubrzava. Državni zavod za statistiku objavio je danas da su građevinski radovi u Hrvatskoj u ožujku, prema kalendarski prilagođenim podacima, bili 1,2 posto veći u odnosu na ožujak prošle godine, što je njihov prvi rast na godišnjoj razini u zadnje dvije godine, od veljače 2013. Na mjesečnoj razini, u odnosu na veljaču, građevinski radovi u ožujku bili su veći za 2,1 posto.

Vrdoljak je ocijenio da treba biti oprezan oko mjesečnih pokazatelja, da je građevina vukla BDP u minus iako smo imali rast izvoza, industrije i turizma i drugih ključnih pokazatelja u pozitivi, tj. da je građevina dovoljno padala da je vukla u minus. “Nije loše kad se vidi mjesečni rezultat, da to jest oporavak građevinskog sektora, ali ja se u pravilu ne želim veseliti mjesečnim rezultatima, niti u minus niti u plus, nego pričekati bar tromjesečja i polugodišta, kako bi s punim autoritetom mogli potvrditi ozbiljna kretanja”, rekao ja Vrdoljak dodavši da treba biti oprezan u prognozama. “Radimo svoj posao i uvjeren sam da će svi drugi sektori, prvenstveno industrija, izvoz i potrošnja podići BDP unatoč stanju u građevini”, naglasio je.

You may also like