Ivan Vrdoljak: Vlada RH će imenovati savjetnika za 25 postotnu ponudu HEP-a

Budva – Hrvatska Vlada imenovat će savjetnika kako bi istražio mogućnosti prodaje do 25 posto HEP Grupe putem inicijalne javne ponude (IPO) dionica na tržištu, izjavio je u utorak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak Reutersu.
“Nakon procjene rizika i koristi, odlučit ćemo o veličini IPO-a, ali uvjeren sam da neće prelaziti 25 posto dionica tvrtke”, rekao je Vrdoljak na marginama energetskog summita u Budvi u Crnoj Gori. Kazao je također kako će Vlada uskoro naručiti studiju izvedivosti gradnje terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku, namijenjenog opskrbi središnje i jugoistočne Europe.

Europa želi smanjiti svoju ovisnost o ruskom uvozu plina, što je navelo Rusiju da krajem prošle godine otkaže svoj projekt plinovoda Južni tok Terminal na otoku Krku bio bi na južnom kraju koridora plinovoda koji bi do 2020. godine trebao povezati Hrvatsku i poljsku luku na Baltiku Swinoujscie. “Potpisat ćemo ugovor s konzultantima koji će završiti studiju izvedivosti do kraja ove godine. Konačna odluka bit će donesena u prvom tromjesečju 2016.”, rekao je Vrdoljak.

Mladen Antunović, direktor LNG Hrvatska, kazao je, pak, da će tvrtka prije srpnja pozvati potencijalne ulagače na iskazivanje interesa za projek. “Nakon otkaza projekta plinovoda Južni tok, to je najrealniji i logični projekt za jugoistočnu i srednju Europu”, kazao je Antunović. Vrijednost terminala procjenjuje se na otprilike 600 milijuna eura, a njegovi kapaciteti iznosili bi između 4 i 6 milijardi kubnih metara (BCM) plina godišnje.