Ivan Vrdoljak: Učinci pojeftinjenja plina bit će vidljivi slijedeće zime

Zagreb – Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je u srijedu da plin nije mogao pojeftiniti prije zime zbog regulatornih pravila te istaknuo da će se učinci pojeftinjenje koje je 01. travnja stupilo na snagu, osjetiti i u sljedećoj ogrjevnoj sezoni.

“Nismo zbog regulatornih pravila mogli prije zime smanjiti cijenu plina, ali nova, smanjena cijena bit će aktualna i u sljedećem zimskom razdoblju, kad će biti i veća potrošnja”, kaže Vrdoljak. Dodaje da će smanjenja cijena energije biti moguća i ubuduće poveća li Hrvatska vlastitu proizvodnju plina, nafte i električne energije i bude li manje uvozila. Cijena prirodnog plina za kućanstava od srijede, 1. travnja, u prosjeku su niže za 5 do 9 posto, odnosno za prosječnih 20 do 30 lipa po prostornom metru.

Nove cijene za sva 34 lokalna opskrbljivača na hrvatskom tržištu utvrdila je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) 16. ožujka. Naime, odlukom o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za 2015. godinu HERA je utvrdila cijene za sve opskrbljivače u obvezi javne usluge i nove se cijene odnose na razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2015.