Ivan Vrdoljak tvrdi kako radi za našu djecu

Sudbina Imunološkog zavoda još nije izvjesna jer se čini da ni nakon dva tjedna odgode Vlada nije spremna prihvatiti ponudu društva Visia Croatica. Problem o kojem nema dogovora je vlasništvo nad vrijednim i tržišno isplativim sojevima, koji su sada u vlasništvu države. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak bez jasnih pravila igre zbog toga neće poduprijeti društvo Visia Croatica. Sam koncept samodoprinosa, poput Visije Croatice, nije ni u prošlom sustavu donio mnogo koristi građanima. Imunološki će se spasiti kada riješimo problem između Ministarstva zdravlja i Imunološkog. Dozvole trebaju doći u srpnju, nadam se da će im HALMED to omogućiti, a pitanje je kako pomoći radnicima koji su ostali bez plaća, izjavio je ministar u emisiji “Poslovni tjedan” Hrvatskog radija.

Braneći koncept eksploatacije nafte i plina, Vrdoljak je naglasio da su završene konzultacije sa susjednim zemljama – Slovenijom, Italijom i Crnom Gorom, koje su projekt odobrile i dale sugestije. Očekujem da ćemo u lipnju završiti našu studiju i onda idu pregovori o tekstu ugovora te potpisivanje ugovora o istraživanju ugljikovodika u rujnu. Taj smo projekt vodili profesionalno i ozbiljno. Tražite da industrija raste, a nećemo koristiti resurse. Referenduma o tom pitanju neće biti. Ulazi nam američki, talijanski investitor, Ina ulazi u projekt, rekao je. Tu sam da bih dao šansu hrvatskoj proizvodnji, a ne da dobijem na izborima. Taj projekt za 5, 6, 7 godina daje šansu rastu BDP-u, boljoj budućnosti za našu djecu, dodao je.

Velike investicije u industriji trebaju povući privatni veliki sektor. Industrija je spremna, raste i više nego što smo planirali. Nabrojio je važne energetske projekte – uz Plomin C tu su istraživanje nafte i plina u Jadranu (milijarda dolara), pa na kopnu (gotovo milijarda dolara), pred kraj godine za Elto Zagreb, osječka bioelektrana. Obrazložio je i trenutačne probleme u brodogradnji, spomenuvši da Vlada Uljanik prati na odgovoran način, dok se s Brodosplitom očekuje aneks ugovora, s obzirom na to da nije poštovano ono što je bilo predviđeno. Revizija ugovora je najpošteniji način da se kaže istina. Odgovorna je i Vlada i vlasnik za trenutačno stanje. Novi ugovor trebao bi biti potpisan prije ljeta, naglasio je Vrdoljak. Operativni program za pomoć poduzetnicima od 90 milijuna kuna za kapitalne investicije i povećanje zaposlenih bit će predstavljen danas, a kreće već sutra. Prije dvije godine odlučili smo pomagati samo najboljima, koji ulažu u sebe, tehnologije, izvoz. Na osnovi tog programa imamo 3000 novih radnih mjesta. Onda idu manji programi za doškolovanja itd. Veliki programi iz europskih strukturnih fondova kreću u lipnju, rekao je.

Za Plomin C rekao je da je apsolutno važna investicija. Netko drugi donosi kapital, a mi i dižemo zaposlenost i BDP, istaknuo je. To je investicija od 800 milijuna eura. On je krenuo od nule, mi smo sada pri kraju, završeni su pregovori o ugovoru, bit će potpisan vjerojatno u rujnu ili listopadu. To je najveći energetski projekt u Hrvatskoj. Ombla je ušla u problem, nove uvjete, detalje. Plomin C nije štetan za okoliš, on će našoj sljedećoj vladi donijeti rast BDP-a, zaključio je. Rast BDP-a od 0,5 posto u skladu je s našim procjenama. Možemo biti zadovoljni, dobra je poruka da smo došli u dva kvartala u plusu, ocijenio je. Tehnički je pozitivan pomak BDP-a znak za izlazak iz recesije. Posao nije gotov, ovo je poruka da je vrijeme ispred nas daleko bolje od onog koje je prošlo. Plus su pokazali potrošnja, izvoz i industrija, što je bio “vjetar u leđa” za naš status. Znatno je smanjen uvoz usluga, a povećan izvoz. Najviše “vuku” grane koje smo definirali u strategiji – ICT, farmaceutska i drvnoprerađivačka industrija. Jedan od stupova naše industrije je prehrambena industrija jer brani od uvoza. Ne izvozimo mnogo, no da nije imalo razvijena, uvoz bi bio apsolutan uvoz, izjavio je ministar. Neizravno je potvrdio najavu Vesne Pusić da će izbori biti u veljači 2016., rekavši da njegova predsjednica nikada ne govori gluposti.

You may also like