Ivan Šuker u Saboru: Niste proveli strukturne reforme

Izvješće i preporuke Europske komisije razlog je jutrošnje stanke na početku saborske sjednice. O toj temi željeli su govoriti HDZ, SDP, HSU, te neovisni Damir Kajin, donosi HRT.

U ime Kluba SDP-a Dragica Zgrebec poručila je kako se stječe dojam da neki politički krugovi nastoje obezvrijediti svaki napredak Hrvatske. Hrvatska je postala članica EU-a u vrijeme kad je bilježila dvocifreni pad BDP-a. Teško izlazi iz krize jer je dugo trebalo da se prizna da ona uopće postoji pa sada imamo za posljedicu ne samo velik deficit već i pad BDP-a, kao i golemu zaduženost građana i gospodarstva, pa očekujem da će oni koji su onda vodili državu poduprijeti Vladu koja provodi određene mjere, rekla je Zgrebec.

Europska komisija poslala nam je poruku da Vlada nije izvršila što je obećala i kad se pažljivije pročita izvješće Komisije, nitko nema razloga za zadovoljstvo, ustvrdio je Ivan Šuker (HDZ), dodavši kako je bilo otužno gledati predstavnike Vlade kako hine zadovoljstvo izvješćem. Šest točki preporuka, fino rečeno, znači ‘gospodo, niste proveli strukturne reforme’, naglasio je Šuker.

Damir Kajin (nezavisni) drži da je dobro što EK neće dodatno pojačati monitoring zbog prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, ali ističe da Hrvatska to nije izbjegla zato što ispunjava kriterije, nego zato što s tim problema imaju i mnogo veće zemlje poput Francuske, Italije, Portugala. Željko Šemper (HSU) apelirao je na radnu skupinu i na Vladu koji pregovaraju s Europskom komisijom da zaštite korisnike prijevremenih mirovina jer je to, tvrdi, jedna od najvećih nepravdi u našem sustavu. Europska komisija jučer je ocijenila da nema potreba za pokretanjem korektivnog postupka ni protiv jedne zemlje članice EU-a, pa tako ni protiv Hrvatske, u sklopu postupka za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža.

Saborski zastupnik Krešimir Bubalo (HDSSB) zatražio je na sjednici očitovanje ministra prometa i predsjednika Uprave Hrvatskih autocesta (HAC) jer je, kaže, ostao šokiran kad je pročitao da je HAC poništio natječaj za autocestu i koridor kroz Baranju. Ne samo da je šok izazvala činjenica da se neće raditi žila kucavica za Slavoniju nego i zbog toga što građevinska operativa koja radi most na Dravi nakon njegova završetka neće imati posla. Tko je krivac zato što će koridor 5C čekati 2020.? Za nas je to nemoguće, rekao je Bubalo u Saboru.

Hrvatske autoceste poništile su natječaj za izvođenje radova za autocestu između Belog Manastira i Mosta Drava, jer nisu htjele riskirati s probojem rokova izgradnje zbog čega bi u pitanju bilo povlačenje novca iz fondova EU-a pa bi kompletni trošak pao na HAC, rekao je u srijedu na konferenciji za novinare predsjednik Uprave HAC-a Davor Mihovilić. Najavio je ponovljeni natječaj na kojem će HAC i Mađarska zajedno pokušati doći do sufinanciranja iz fondova EU-a i to za dionicu Most Drava-Mohač. Novinarima čelnici HAC-a nisu decidirano odgovorili zbog čega su u natječaju propisani rokovi koji su se pokazali prekratkim i kako to da se nije vodilo računa o opsegu operacije dovoženja materijala na trasu.