Iustitia et pax za prekid arbitraže, Slovenija izabrala Abrahama

Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax izrazila je u utorak potporu hrvatskim vlastima da se u skladu s međunarodnim ugovorima i načelom vladavine prava otkaže ugovor o arbitraži sa Slovenijom jer su skandalom “pritisaka i lobiranja” prekršena temeljna načela međunarodnog prava. Smatra kako je Međunarodni sud Ujedinjenih naroda u Haagu, kao najiskusnija i najkompetentnija međunarodna sudska instanci za rješavanje graničnih sporova između država, iduća instanca kojoj se dvije strane trebaju obratiti za rješavanje toga graničnog spora.

Iustitia et pax podsjeća da objavljene snimke razgovora službenih slovenskih dužnosnika i slovenskog arbitra pokazuju kako je slovenska strana prakticirala nedopuštena „dopunjavanja“ spisa, „lobiranje“ oko arbitara, iznošenje izjava pojedinih arbitara i pritiske s pokušajem utjecaja na arbitre u korist slovenskih teritorijalnih pretenzija na moru. Time je prekršeno jedno od temeljnih načela međunarodnog prava da se ugovori moraju izvršavati u dobroj vjeri, a što primorava Hrvatsku da u skladu s pravom međunarodnih ugovora i s načelom vladavine prava otkaže ovaj ugovor o arbitraži, stoji u izjavu koju je Komisija HBK danas predočila medijima.

Hrvatska za raskidanje toga ugovora ima pravni temelj, pojasnio je član komisije Davor Derenčinović, navodeći da je slovenska strana prekršila čl. 60 Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora koji kaže da je osnova za prestanak međunarodnog ugovora dviju jednakopravnih stana ukoliko su postupkom jedne od strana “dovedeni u pitanje bit, norma i duh međunarodnog ugovora”.”To je bitna povreda i ona kao takva može poslužiti kao pravna osnova za prestanak ugovora, odnosno za povlačenje jedne od strana iz arbitražnog sporazuma”, kazao je Derenčinović na konferenciji za novinare. Osim toga, dodao je, slovenska je strana prekršila i čl. 10 samog arbitražnog ugovora koji nalaže strankama da se moraju suzdržati od bilo kakvih postupaka koji bi mogli dovesti u pitanje rad arbitražnog suda.”Nema dvojbe da je raskidanje arbitražnog sporazuma jedina u ovom trenutku prihvatljiva opcija, a procedura koja bi uslijedila nakon nje bio bi prijedlog slovenskoj strani da se vrate na ono što su predsjednici Vlada potpisali 2007. godine, tj. da se ide pred Međunarodni sud UN u Haagu, za što obje strane trebaju biti suglasne”, napomenuo je član Komisije HBK Neven Šimac.

Međunarodni sud odluku donosi isključivo na temelju načela međunarodnog prava, a međunarodno je pravo nedvojbeno na strani Hrvatske, drže u HBK. Rezervna, i manje povoljna opcija, bio bi Međunarodni sud prava mora U Hamburgu , a ako Slovenija odbije obje opcije, u svakom slučaju se treba “poštivati crta sredine” jer je to pravedno rješenje koje nalaže i međunarodno pravo, a trebalo bi se ići i na proglašenje isključivo gospodarskog pojasa, dodao je Šimac.

Tajnik Komisije Anto Mikić podsjetio je da je Komisija i ranije u dva navrata upozorila hrvatsku i međunarodnu javnost na “dvostruku opasnost za pravdu i za mir koja se može pojaviti kod određivanja granica između novonastalih demokratskih država: prvu materijalnu, a koja može nastati ako se ne poštuju pravila i načela međunarodnoga prava, a drugu proceduralnu, ako se granični sporovi ne podastiru Međunarodnom sudu Ujedinjenih naroda u Haagu kao najiskusnijoj i najkompetentnijoj međunarodnoj sudskoj instanci za rješavanje graničnih sporova između država”. Komisija svojom izjavom ne želi likovati niti pokazati da je i ranije bila u pravu već izražava zabrinutost zbog stanja u koje smo dovedeni i želi da se nastave dobrosusjedski odnosi s prijateljskim narodom s kojim nikad u povijesti nismo imali nikakvih sukoba niti trvenja, istaknuo je Mikić.

Komisija HBK, uz ostalo, ne želi ni da se taj slučaj pretvori u negativan međunarodni presedan, tj. zahtijeva da “se na hrvatskim granicama ne prihvati nepravda, ne „obavi trgovina“ i ne pobijedi ucjena. Tada bi to bio opasan presedan i primjer mnogim protivnicima mira i pravde na trusnim područjima Europe, Srednjeg Istoka, Afrike i svijeta”. Izjavu Komisije HBK podupro je danas u ime Matica Hravtske glavni tajnik matice Zorislav Lukić.

Slovenska vlada imenovala je u utorak predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnya Abrahama za svog predstavnika u arbitražnom sudu za granicu s Hrvatskom, objavili su slovenski mediji. Umjesto najavljenog nacionalnog arbitra, Ljubljana je imenovala tog francuskog pravnika i stručnjaka za međunarodno pravo kako bi pokušala vratiti vjerodostojnost postupku arbitraže. Odluka je donesena na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka s premijerom Mirom Cerarom nakon kojih nije bilo izjava.

Hrvatska vlada objavila je u ponedjeljak da izlazi iz postupka arbitraže, jer smatra da je njegov rad kompromitiran zbog skandala slovenske strane. Slovenska vlada ustraje u tome da skandal ne može biti razlog za zaustavljanje i prestanak arbitraže, čak niti prema bečkoj konvenciji o važenju međudržavnih ugovora. Afera “arbitraža” izbila je kada su hrvatski mediji prošli tjedan objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri Arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Prema transkriptu i audio zapisu razgovora suca Jerneja Sokoleca i Simone Drenik arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

You may also like