Italija želi brže otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom

Predsjednik talijanskog Senata Pietro Grasso poručio je u petak u Beogradu da će Italija nastaviti podupirati Srbiju u procesu eurointegracija kao jedan od svojih vanjskopolitičkih prioriteta, sugerirajući da bi do kraja godine trebala biti otvorena prva pregovaračka poglavlja.

Grasso je poslije sastanka s predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković ocijenio svoj dolazak u Beograd kao “posjet u važnom trenutku”, nakon pozitivnog izvješća Europske komisije o napretku Srbije u procesu eurointegracija. “Talijanski Senat već se očitovao i tražio da se brže krene u otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom. Do kraja ove godine bi trebalo otvoriti poglavlja 35 i 33, a sljedeće godine 23 i 24”, rekao je Grasso na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednicom srbijanskog parlamenta.

Italija je, kako naglašava Grasso, zadovoljna reformskim procesom Srbije na putu eurointegracija te njezinom ulogom u migrantskoj krizi, ali naglašava stajalište Rima da “sve zemlje u EU podjednako podijele odgovornost” u skrbi o migrantima. “Veoma cijenimo posao koji je poduzela Srbija, ona se ponaša kao da je već dio EU”, rekao je Grasso, koji će se tijekom dana sastati i s predsjednikom Tomislavom Nikolićem te s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Zajednički put Italije i Srbije, po ocjeni šefa talijanskog Senata, i ubuduće treba imati dva pravca, politički i eurintegracijski, te ekonomski pravac i gospodarsku suradnju. Predsjednica srbijanskog parlamenta Maja Gojković je istaknula da Italija i dalje ostaje jedan od najznačajnijih vanjskopolitičkih partnera Srbije i u političkim i u gospodarskim odnosima pri čemu dva parlamenta “daju doprinos jačanju ukupnih bilateralnih odnosa dviju država”. Istaknula je da “Srbija očekuje pomoć u pregovaranjima važnih poglavlja i područja” da bi postala državom članicom EU.

Grass će, kako je najavljeno iz srbijanske vlade, kasnije s premijerom Vučićem nazočiti potpisivanju ugovora između izvođača radova i talijanske vlade, koja će donirati 800.000 eura za poboljšanje sustava zaštite od poplava u općinama Loznica, Krupanj, Osečina, na zapadu Srbije, te u Kladovu, uz granicu s Rumunjskom.

You may also like

0 comments