Italija više neće biti veliki izbjeglički kamp

 Italija više neće biti europski izbjeglički kamp, izjavio je u ponedjeljak novoimenovani ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, obećavši strože poteze koji će pridonijeti smanjenju broja dolazaka migranata, kao i slanju u ishodišnu zemlju onih koji su već stigli.
Samo dva dana nakon što je vlada prisegnula, Salvini je otputovao na Siciliju, gdje se nalaze glavne iskrcajne luke u koje je od 2014. iz smjera sjeverne Afrike stiglo više od 600.000 migranata.

Prije dolaska u prihvatni centar za izbjeglice smješten u luci Pozzallo jasno je rekao da je “za izbjeglice u Italiji priča završena”. U tom se gradiću migranti registriraju i uzimaju im se otisci prstiju.

Salvinijeva desno orijentirana stranka Liga smatra da velika većina migranata koji stižu u Italiju nema pravo na izbjeglički status te da Italija nema mogućnosti da im pomogne. Istaknuli su da se zbog činjenice da izbjeglice prihvaćaju vrlo loše plaćene poslove, radni uvjeti pogoršavaju za talijanske državljane. Salvini je u ponedjeljak u radio intervjuu kazao da se “Italija ne može pretvoriti u izbjeglički kamp” te je partnere iz EU-a pozvao na pomoć pri suočavanju s ovim problemom.

“Jasno je, očigledno je da je Italija napuštena, a sada moramo vidjeti posljedice”, odgovorio je na pitanje da komentira izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel po kojoj je Europi potreban nov pristup imigrantima.

You may also like

0 comments