Italija ucjenjuje summit Europske unije

Predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conti zaprijetio je u četvrtak da će uložiti veto na zaključke susreta na vrhu EU-a posvećenog migrantskom pitanju ne ispune li se zahtjevi Italije.
“Očekujemo djela. Ovaj susret na vrhu bit će izbor i spreman sam snositi sve njegove posljedice”, upozorio je Conte nakon dolaska u Bruxelles gdje održava summit.

Odgovarajući na pitanje hoće li uložiti veto ako se ne ispune ti zahtjevi, Giuseppe Conti je rekao: “O tome neću ni razmišljati, ali ako se to dogodi, s moje strane, nećemo prihvatiti zaključke”.

Talijanski populistički premijer je podsjetio da je popis zahtjeva podnio na neformalnom susretu s petnaesterim kolegama prošle nedjelje u Bruxellesu. “Italija je pripremila prijedlog za koji mislimo da je razuman jer u cijelosti odgovara duhu i načelima na kojima počiva Europska unija”, istaknuo je Conte.

“Na susretima s čelnicima drugih zemalja članica čuo sam mnoge izjave solidarnosti. Očekujemo da se te riječi pretoče u djela”, istaknuo je.

“Italiji više ne trebaju riječi, nego konkretna djela. Sad je trenutak: u tom smislu ovaj susret mora biti jasan izbor između dvaju putova”, upozorio je.

Malteška vlada poduprla je osnivanje udruge za poticanje razvoja islamskih financija a najavila je i zakone koji bi olakšali razvoj tog sektora u sklopu nastojanja otočne zemlje da privuče poslovanje tvrtki s Bliskog istoka.

Malteška udruga za islamske financije (MIFA) povezat će se s vladama, institucijama, multilateralnim organizacijama, tijelima za određivanje standarda, agencijama i regulatorima, kazao je Silvio Schembri, državni tajnik u ministarstvu financijskih usluga, digitalne ekonomije i inovacija, na konferenciji o kriptovalutama i njihovoj budućnosti. “Mi ćemo kao vlada razmotriti nacrte amandmana na postojeće zakone koji će islamskim financijskim institucijama omogućiti koristi od snažnijih veza s zemljama članicama EU-a, pored drugih mogućnosti”, dodao je malteški dužnosnik.

Glavni tajnik MIFA-e kazao je tom prilikom da se u kontekstu predstojećeg izlaska Velike Britanije iz Europske unije otvara mogućnost da MIFA pozicionira Maltu kao europski centar islamskih financija, piše malteški Independent. “Zahvaljujući pravima na otvaranje ogranaka u EU i članstvu Malte u Commonwealthu Malta također može igrati ulogu vrata na tržišta Commonwealtha širom svijeta. Ona je zapravo epicentar za pola milijarde ljudi u Europi i Sjevernoj Africi te u široj regiji Bliskog istoka”, kazao je čelnik udruge prema pisanju malteškog Independenta.

Financijskim kompanijama koje posluju u duhu islama zabranjena je naplata kamata i monetarne špekulacije, a procjenjuje se da na globalnoj razini raspolaže aktivom u iznosu većem od 2.000 milijardi dolara. Usluge iz područja islamskog bankarstva nude se na tržištima zemalja Bliskog istoka, Afrike i jugoistočne Azije.

Dosadašnji pokušaji privlačenja islamskih financija i bankarstva na Maltu uključuju uvođenje indeksa islamskih dionica na Malteškoj burzi u 2016. godini. Malteški regulator za financijski sektor izdao je 2011. godine smjernice o islamskim investicijskim fondovima u 2011. godini. Malta je prva država EU-a koja je to učinila, primjećuje Reuters.

You may also like

0 comments