Italija rasla najsnažnije od 2011. godine

Talijansko gospodarstvo u četvrtom je kvartalu 2015. godine poraslo jedan posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, najsnažnije od drugog tromjesečja 2011. godine, pokazuju u petak objavljeni podaci tamošnjeg statističkog ureda Istat.

Na tromjesečnoj je razini rast aktivnosti u trećem najvećem gospodarstvu eurozone u zadnjem lanjskom tromjesečju iznosio mršavih 0,1 posto, objavio je Istat, potvrdivši preliminarne procjene, objavljene 12. veljače. “Tokom prošle godine tempo rasta iz tromjesečja u tromjesečje postupno je usporavao”, navodi se dalje u priopćenju statističkog ureda. U prvom kvartalu 2015. godine rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), prema prethodna tri mjeseca, iznosio je 0,4 posto, da bi u drugom i trećem kvartalu blago usporio, na 0,3 odnosno 0,2 posto.

Industrijske i aktivnosti u sektoru usluga u zadnjem su kvartalu lani porasle na tromjesečnoj razini za mršavih 0,1 posto. U istom su postotku pak smanjene aktivnosti u poljoprivredi. Na godišnjoj razini situacija je bila bitno drugačija. Aktivnosti u poljoprivredi poskočile su za 8,4 posto, nasuprot 1-postotnom rastu u sektoru industrije i 0,5-postotnom u uslužnom sektoru. Usporedbe radi, britansko i američko gospodarstvo u četvrtom je kvartalu 2015. godine, prema prethodna tri mjeseca, ojačalo za 0,5 odnosno 0,3 posto, a na godišnjoj razini za po 1,9 posto.

Njemačko gospodarstvo, najveće u eurozoni, u zadnjem je kvartalu na godišnjoj razini poraslo za 2,1 posto, a francusko, drugo najveće u 19-članoj eurozoni, za 1,4 posto. Komentirajući najnovije rezultate o BDP-u, talijanski premijer Mateo Renzi poručio je da one pokazuju da je talijansko gospodarstvo ponovno oživjelo.

You may also like