Italija prodaje udio u državnoj pošti

Italija planira putem početne ponude dionica na burzi (IPO) prodati 40 posto udjela države u poštanskom poduzeću, najavljujući transakciju za sredinu listopada. Prodaja će biti zaključena u roku od dva tjedna, priopćili su u utorak iz ministarstva financija.

Poste Italiane bit će uvršten u burzovnu kotaciju u sklopu nastojanja talijanskih vlasti da nastave s programom privatizacije kojim bi se trebalo prikupiti četiri milijarde eura za potrebe smanjenja duga. IPO je također sastavni dio vladinih dugoročnih planova smanjenja opsega državnih institucija i jačanja njihove konkurentnosti kako bi podupro gospodarski oporavak, tumači Reuters.

Državno je poštansko poduzeće prije najave vladinih planova u utorak priopćilo da je Milanskoj burzi uputilo zahtjev za uvrštenjem dionica u burzovnu kotaciju. Također su poslali prospekt IPO-a tržišnom regulatoru Consobu radi odobrenja.

Dionice Poste Italianea bit će ponuđene malim i institucionalnim ulagačima. Iz ministarstva financija napomenuli su da će idućih tjedana u prospekt biti uvršteni i poticaji za male ulagače i za zaposlenike pošte. Globalni koordinatori prodaje bit će Banca IMI, Bank of America-Merrill Lynch, Mediobanca i UniCredit dok je posao vođenja knjiga povjeren Credit Suisseu, Goldman Sachsu, JP Morganu, Morgan Stanleyu i UBS-u.

You may also like