Italija neće popustiti pritiscima iz Bruxellesa

Italija neće odustati od ciljanog proračunskog deficita unatoč pritiscima iz Europske unije, izjavio je u utorak potpredsjednik vlade Luigi Di Maio, naglašavajući istodobno da Italija nema namjeru napustiti euro.
Talijanska vlada prošlog je tjedna predstavila proračunske ciljeve kojim je zacrtala proračunski manjak od 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za iduće tri godine, trostruko veći nego je ciljala prethodna vlada., podsjeća Reuters.

Prijedlog proračuna za iduću godinu uznemirio je tržišta i potaknuo val kritika i apela dužnosnika Europske komisije da razmotre predložene ciljeve. “Nećemo odustati od ciljanih 2,4 posto, to mora biti jasno… Nećemo ustuknuti ni za milimetar”, istaknuo je Di Maio u radijskom intervjuu.

Premda je ukupni deficit od 2,4 posto BDP-a ispod gornje propisane granice od tri posto u EU, prema aktualnom prijedlogu vlade talijanski će strukturni deficit rasti zajedno s onim ukupnim, što je protivno pravilima EU-a.

U Komisiji se također pribojavaju da će takav proračun povećati golemi talijanski javni dug, inače drugi po visini u EU, nakon onog Grčke, od oko 132 posto BDP-a, podsjeća Reuters. U talijanskoj vladi pak kažu da će se udio duga u BDP-u smanjiti zahvaljujući snažnijem gospodarskom rastu kojeg će poticati ekspanzivan proračun. Potpredsjednik EK za euro Valdis Dombrovskis poručio je da se nada da će Italija uskladiti prijedlog proračuna s pravilima EU-a, ističući da je otvoren za dijalog.

Potpredsjednik vlade Matteo Salvini, čelnik stranke desnice Lige, oštro je odgovorio na izjavu predsjednika EK Jeana-Claudea Junckera da EU mora biti strog s Italijom kako se projekt eura ne bi našao u opasnosti. “Nitko u Italiji ne mari za Junckerove prijetnje”, naglasio je Salvini u priopćenju. Vladin je prioritet odgovoriti na osnovne potrebe građana i kritike proračuna neće nas zaustaviti, poručio je potpredsjednik talijanske vlade.

Zadaću vlade otežava pak val prodaja talijanskih državnih obveznica koje su uzele maha nakon što je euroskeptični parlamentarac iz redova Lige, ekonomist Claudio Borghi kazao da bi gospodarska situacija u Italiji bila povoljnija da zemlja nije članica eurozone.

Premda Borghi nije ministar u vladi i nije naznačio da vlada planira napustiti euro, njegove su izjave izazvale skok prinosa na talijanske državne obveznice na 3,4 posto, najvišu razinu u četiri i pol godina. Također su izazvale izrazitiji pad cijena dionica talijanskih banaka.

Naknadno je Di Maio ponovio službeno stajalište talijanske vlade da nema namjeru izaći iz eurozone ni iz EU-a. Ujedno je optužio dužnosnike EU-a da potpiruju napetosti na tržištima u vezi talijanskog proračuna, istaknuvši kako se oponenti nove talijanske vlade nadaju poslužiti financijskim tržištima kako bi oslabili vladajuću koaliciju.

I premijer Giuseppe Conte ponovio je danas da Italija namjerava zadržati euro. “Italija spada među zemlje-utemeljiteljice Europske unije i monetarne unije i želim ponoviti da je euro naša valuta i da je za nas neopoziv”, napisao je Conte na Facebooku.

“Sve ostale izjave s predstavljenim drugačijim ocjenama valja smatrati neovisnim i proizvoljnim mišljenjem koje nema nikakve veze s politikom vlade na čijem sam čelu”, dodao je.

You may also like

0 comments