Italija kreće u smanjenje energetskog siromaštva

Niz mjera

Italija se sprema reformirati tržište energenata i ublažiti rast maloprodajnih cijena za ranjiva kućanstva sustavnim praćenjem energetskog siromaštva, pokazao je u ponedjeljak prijedlog vladine uredbe. Rim je u rujnu odlučio potrošiti više od tri milijarde eura kako bi ograničio poskupljenje struje u maloprodaji zbog naglog rasta cijena plina i ublažio cjenovni udar na građane.

Trenutno pripremaju i niz dugoročnih mjera kojima žele smanjiti sistemske troškove u računima. Naknade za gašenje nuklearnih elektrana i za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora čine otprilike petinu njihovog iznosa, napominje Reuters.

Novom uredbom vlada sada želi obavezati dobavljače da nakon procesa liberalizacije tržišta energije 2023. godine ‘ranjivim’ klijentima nude struju po cijeni koja, između ostalog, odražava one na veleprodajnim tržištima.

Energetski regulator ARERA mjesečno će objavljivati referentne podatke o veleprodajnim cijenama minimalno do kraja 2025. godine kako bi kupci imali potrebne informacije.

ARERA trenutno određuje cijene struje za kupce koji je još kupuju na neliberaliziranom maloprodajnom tržištu, što znači otprilike za trećinu njih, podsjeća Reuters.

Vlada ujedno planira u ministarstvu energetske tranzicije formirati odjel koji će pratiti energetsko siromaštvo, a počet će s radom najkasnije 90 dana od stupanja uredbe na snagu.

Uredba tek treba proći na vladi, a potom će biti poslana u parlament radi pribavljanja neobavezujućeg mišljenja.

Rim je pripremljenim mjerama pretočio u domaće zakonodavstvo direktivu Europske unije o preusmjeravanju fokusa tržišta energije na potrošače.

Mjere vlade u Rimu vremenski su se poklopile s pojačanim pritiskom na vlade širom Europe da ograniče cijene energije kako bi pomogle obiteljima i malim poduzećima u plaćanju visokih računa energije u oporavku od koronakrize.

Nagli rast maloprodajnih cijena struje izazvao je napetosti među zemljama EU-a, a predmet je spora proces energetske tranzicije i ‘zeleni’ propisi koji bi prema tumačenju nekih članica mogli značiti veće troškove za građane.

Europska komisija objavila je prošlog tjedna da će razmotriti mjere kojima bi se ublažio nagli rast cijena, uključujući i zajedničku nabavu plina, podsjeća Reuters.

0 comments